Sıfır Araba Nasıl Alınır? Alırken Hangi İşlemler Yapılır?
Bayiden sıfır araç nasıl alınır, sıfır araç alırken nelere dikkat edilmeli yazımızı okuyarak hemen öğrenebilirsin.
Motosiklet ehliyeti almak, bu kendine has ulaşım araçlarının keyfini çıkarabilmek adına ilk adım olarak kabul görür. Ülkemizde motosiklet ehliyeti alabilmek adına öne sürülen koşullar belli dönemlerde değişebilmektedir. Bu nedenle adayların mutlaka en güncel koşulları incelemeleri gerekir. Motor ehliyeti almak, tahmin edileceği üzere otomobil ehliyeti almaya göre daha kolay adımlar içerir.
Motosiklet ehliyeti alırken ödemen gereken ücret, ehliyetin sınıfına ya da özel kursun fiyat politikasına bağlı olarak değişir. Sınav harçları, kurs ücretleri ve diğer belgeler, toplam maliyet kalemlerini ortaya çıkarır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan bir ehliyet kursuna kaydını yaptırarak tüm süreci başlatabilirsin. Peki 2024 yılında motor ehliyeti ne kadar? A1 motor ehliyet fiyatı ve A2 ehliyet fiyatı neye göre değişiyor? En önemlisi, motosiklet ehliyeti almak için ne tür işlemler yapmak gerekir? Tüm bu soruların yanıtlarını detaylandıralım.
Bilindiği üzere motosiklet ehliyet sınıfları kendi içinde 4 ayrı gruba ayrılır. Bu grupları; M, A, A1 ve A2 şeklinde sıralamak mümkündür. Her bir sınıfın koşulları birbirinden farklı maddeler içerir. Örneğin M sınıfı ehliyet, 2, 3 ya da 4 tekerlekten meydana gelen mopedler içindir. Bu grup için belirlenen alt yaş sınırı 16’dır.
Diğer bir sınıf olan A1 ehliyeti, 2 ya da 3 tekerlekli 125 cc üstündeki ulaşım araçlarına odaklanır. Bu ehliyete hak kazanmak adına 16 yaşından büyük olman gerekiyor. A2 ehliyet, 35 kilovat ve üstündeki 2 tekerlekli araçlar içindir. Buradaki yaş sınırı 16 değil 18 olarak belirlenmiştir. A2 ehliyeti olanlar M ya da A1 sınıflarındaki motosikletleri sorunsuz şekilde kullanabilir. Teorik ve pratik dersleri alıp ilgili sınavda başarılı olman durumunda A2 sürücü belgesini almaya hak kazanırsın.
A Sınıfı ehliyeti almak isteyenlerin ise karşısına iki ayrı opsiyon çıkıyor. 24 yaşında olmak veya A2 ehliyete sahip olup minimum 2 senelik deneyim koşulu aranmaktadır. Görüldüğü üzere motosiklet sınıflandırmalarında silindir hacmi önemli bir kriter olarak ele alınmaktadır.
Motor ehliyeti almak için en öncelikli şart, adayın ilkokul mezunu olmasıdır. Üstte de vurguladığımız üzere almayı istediğin ehliyet sınıfı için mutlaka belli bir yaş sınırını aşmalısın. Yaş sınırı ile alakalı detayları aşağıda ayrı bir başlıkta aktaracağız.
Motosiklet ehliyet sınıfları için saptanan yaş sınırına takılmıyorsan diğer koşullara göz atabilirsin. Adayların karşısına ehliyet alabilmeleri adına birçok belge çıkarılır. Bu belgelerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Başvurunun sorunsuz bir şekilde ilerlemesi adına bu tip belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayıp temin etmen gerekiyor. Bu belgelerin yanında sicil kaydında ehliyet almaya engel oluşturabilecek herhangi bir durumun bulunmaması da çok önemlidir. Aksi takdirde sürecin bir sonraki aşamaya ulaşması olanaksızdır. Hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerde iki tane sınava tabi tutulursun. İlkyardımdan trafik bilgisine kadar pek çok konu, bu sınavların konularını oluşturur. Yanlış yanıtlar, doğru yanıtları etkilemez. Bu nedenle soruları boş bırakmamanı öneriyoruz.
Uygulamalı sınavda ya da bir diğer ifadeyle direksiyon sınavında aday, sürüş becerilerini kanıtlamakla yükümlüdür. Motosiklet sürücüleri için belirlenmiş özel bir parkur söz konusudur. Parkurun tamamlanmasıyla beraber sürücü adayları harç bedeli gibi prosedürleri halletmelidir. Harç bedeli sınav sonuçlarından sonra ödenebilir. Bu arada mevcut durumda bir ehliyeti olan kişiler de motosiklet ehliyeti alabilirler. Bu kişiler teorik sınavla alakalı olarak herhangi bir sorumluluğa sahip değildir.
Ehliyet için başvuruda bulunmadan önce kullanacağın motosikletin cc değerini netleştirmelisin. Bir sürücü kursuna başvuruda bulunduğunda, kurum senin adına MEB kapsamında başvurunu iletir. Yazılı ehliyet sınavından adayın minimum 70 puan alması beklenir. Bu puanı almadan direksiyon sınav aşamasına geçemezsin. Yukarıda söz ettiğimiz ve özel bir parkurda organize edilen direksiyon sınavı, totalde 35 dakika sürer. Ortalama 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde motosiklet ehliyetine resmi düzeyde sahip olabilirsin. Teorik sınav özelinde sana toplamda 4 ayrı hak tanınıyor. Aynı durum direksiyon sınavı için de geçerli.
Motosiklet plaka işlemleri hakkında merak ettiklerin için de motosiklet plaka çıkarma yazımıza göz atabilirsin.
“Motor ehliyeti kaç yaşında alınır?” sorusu adayların en çok yöneldiği sorular arasında kendine yer bulur. Motor ehliyetlerinde belirlenen yaş sınırı ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmektedir. Ayrıca zaman zaman yönetmeliklerde güncellemeler yapılabilir.
2024 itibarıyla B1, M ya da A1 sınıflarında belirlenen alt yaş sınırı 16’dır. A2 ehliyetine hak kazanmak adına en az 18 yaşında olmalısın. A sınıfı ehliyetlerde ise yukarıda da söz ettiğimiz üzere minimum 24 yaşını doldurman ön şart olarak görülüyor.
B ehliyet sınıfı ehliyete sahip olanlar genel itibarıyla binek araçlarını kapsayan bir ehliyet sınıfıdır. B sınıf ehliyetin varsa yarı römork ya da römork adı verilen araçları rahatlıkla kullanabilirsin. B sınıf ehliyet sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biri de bu kişilerin 125 cc motorları kullanıp kullanamadıklarıdır.
Bilindiği üzere uzun yıllar boyunca B sınıf ehliyet sahipleri, yalnızca 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabiliyordu. 125 cc motor ehliyeti almak için apayrı bir sınava tabi tutulmaktaydı. Fakat yakın zaman önce bu konuda yapılan güncelleme ile beraber radikal bir değişim gerçekleşti. Buna göre artık B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, bazı özel maddeleri karşılamak koşuluyla 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek.
Bu değişiklik Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 85. Maddesi’ne yansıtılmıştır. A1 sınıfında kabul gören pek çok motosiklet, artık bu yenilikle beraber çok daha fazla kişi tarafından kullanabilecek. Bu durum tahmin edileceği üzere 125 cc motosikletlere olan ilgiyi de artırmıştır. Düzenlemeden kısa bir süre sonra 125 cc motorların toplam pazardaki paylarının ciddi ölçüde artması, aynı şekilde 50 cc motorların da gerileyeceği öngörülüyor. 50 cc motor muayene var mı, sigorta zorunlu mu gibi konular için de yazımıza göz atabilirsin.
Ehliyet sınıfları arasında esnek geçişler yapmak, bu güncellemenin temel amacıdır. Ayrıca söz konusu değişiklikle motosiklet kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki güncelleme, 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmiştir. Yönetmeliğe dair tüm detaylar 10 Şubat 2024 günü 32456 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Motosiklet ehliyeti almak isteyenler genel olarak “Motosiklet ehliyeti ne kadar?” ya da “A2 motor ehliyeti kaç cc?” şeklinde sorulara yöneliyor. A1 motor ehliyeti ya da A2 motor ehliyeti fiyatları her sene düzenli olarak güncellenir. A Sınıfı, A1 Sınıfı ve A2 Sınıfı ehliyeti fiyatlarının 2024 yılında 1.308 TL olarak güncellendiğini görüyoruz.
Harç ücreti olarak da bilinen bu ücret pek çok kalemi içinde barındırır. Bunların haricinde değerli kağıt bedeli, vakıf payı, teorik sınav bedeli ve direksiyon sınav ücreti de ödemen gereken diğer kalemlerdir. Tüm bu unsurları topladığımızda karşımıza 4 bin TL civarında bir masraf çıkmaktadır. Ücretlerde, şehirlere bağlı olarak ufak farklılıklar oluşabilmektedir.
Motor ehliyeti çıkartıp motosikleti aldıktan sonra en önemli konu olan araç sigortalarına da değinelim. Motosikletin için zorunlu trafik ve kasko sigortanı yaptırman gerektiğinde Sigortam.net'ten kolayca teklif alabilirsin. Fiyat ve teminatları tek bir ekranda karşılaştırıp en uygun fiyatlı araç sigortanı anında seçebilirsin. Motosiklet kasko ve motosiklet trafik sigortası için daha detaylı bilgi almak istersen tıkla.