Özel Sağlık Sigortası Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Özel sağlık sigortası avantajları ve dezavantajları nelerdir? ÖSS hakkında artı ve eksiler nedir yazımızdan hemen öğren.
Hem yenidoğanlar hem de bebekler için aşıların sigorta kapsamında karşılanıp karşılamayacağı konusu sigorta yaptıran kişiler için büyük önem arz eder. Sen de aşılar hakkında araştırma yaparken “Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası aşıları karşılar mı?” diye merak ediyor olabilirsin. Gel, “Tamamlayıcı ve özel sağlık sigortası aşıları karşılıyor mu?” birlikte inceleyelim.
Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi yetersiz olduğu için bakteri veya enfeksiyon nedeniyle hastalık oluşma riski oldukça yüksektir. İşte bu hastalık oluşma riskini önlemek adına bebeğin doğumundan itibaren uygulanan aşı takvimine uyulması gerekir. Aşı takvimi hakkında bilgi almak için Aşı Portalı (saglik.gov.tr) adresini ziyaret edebilirsin.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığı karşı rutin aşılama yapılır. Ücretsiz olarak yaptırılabilen zorunlu aşılar: difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci (polio), hepatit A, hepatit B, H. İnfluenzae, tüberküloz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve pnömokok (zatürre) aşısı olarak sıralanabilir. Zorunlu tutulan aşılar dışında, yaptırılması önerilen ancak ücretli olan bazı aşılar vardır. Bu özel aşıları ücretsiz veya düşük ücretler ile yaptırabilmek için ise sağlık sigortası yaptırmak gerekir.
Zorunlu aşıların tümü, devlet tarafından karşılanırken mecburi olmayan aşıları hiçbir ücret ödemeden veya çok daha uygun fiyatlarla yaptırabilmek için sağlık sigortanın bulunması gerekir. Dolayısıyla genel olarak özel sağlık sigortası bebek aşılarını karşılar diyebiliriz. Sen de özel sağlık sigortası yaptırarak sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde hem zorunlu hem de isteğe bağlı aşıları yaptırabilirsin.
İşte devlet tarafından karşılanmayan ama yaptırılması önerilen aşılar:
Menenjit aşısı zorunlu olmayan ancak çocuk doktorları tarafından önerilen özel aşılardan biridir. Menenjit aşısının karşılanma durumunu sigorta şirketine göre değişkenlik gösterir. Anadolu Sigorta ve Ray Sigorta 0-6 yaş arası çocuklarda menenjit aşısını karşılarken diğer sigorta şirketlerinin böyle bir uygulaması bulunmamaktadır. Ancak menenjit aşısının özel sağlık sigortası poliçe kapsamında olup olmadığını öğrenmek için sigorta şirketin ile iletişime geçmende yarar vardır. Tamamlayıcı sağlık sigortası karşılaştırma nasıl yapılmalı, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Rotavirüs aşısı zorunlu bir aşı türü olmadığı için devlet tarafından karşılanmaz. Özel sağlık sigortasının rotavirüs aşısını karşılayıp karşılamama durumu sigorta şirketine göre değişmektedir. Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Axa Sigorta, Mapfre Sigorta, Ray Sigorta ve Türkiye Sigorta 0-6 yaş çocuklar için rotavirüs aşısı yapan sigorta şirketlerinden bazılarıdır. Sigorta şirketinin rotavirüs aşısını özel sağlık sigortası kapsamına alıp almadığı konusunda net bilgi almak için sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.
Aşağıdaki tabloda sigorta şirketleri tarafından yapılan aşıları görebilirsin ancak aşı teminatı sigorta şirketine göre değiştiği için aşılar hakkında daha detaylı bilgi almak için sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsin.
Sigorta Şirketleri | Aşılar |
Ak Sigorta | 0-6 yaş için
|
Allianz Sigorta |
|
Anadolu Sigorta | 0-6 yaş için
|
Axa Sigorta | 0-6 yaş için
|
Mapfre Sigorta | 0-6 yaş için
|
Ray Sigorta | 0-6 yaş için
|
Türkiye Sigorta | 0-6 yaş çocuklar için
|
Tamamlayıcı sağlık sigortasında ilaç teminatı bulunmadığı için sigorta kapsamında hiçbir özel aşı masrafı karşılanmaz.
Bebek Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Yenidoğan bebekler kadar sık aşı yapılmasına ihtiyaç olmasa da yine de yetişkin aşıları büyük önem taşır. Yetişkinler tarafından en çok yaptırılan aşıların başında ise grip aşısı gelir. Sen de her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırıyorsan grip aşısını teminatları arasına alan bir sigorta tercih etmek büyük avantaj olacaktır.
Resmi siteden alınan bilgilere göre yetişkinlere; grip aşısı, Hepatit A, Hepatit B, tetanos, gebelik aşılanması, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, pnömokok olarak sıralanabilir. Kadınlar için en önemli aşılardan biri ise rahim ağzı kanseri (HPV) aşısıdır.
HPV enfeksiyonu oldukça sık görülen bir enfeksiyon olduğu için rutin aşılama oldukça pahalıya mal olmaktadır. Yüksek maliyetli bir aşı olduğu için sigorta şirketlerinin bazıları, HPV aşısını karşılamaktadır. Aynı şekilde Allianz sigorta, HPV aşısını aşı teminatı kapsamına alan şirketlerden biridir. HPV aşısı nedir, nerede yapılır gibi merak ettiğin konular içinde ilgili yazımızda göz atabilirsin.
Allianz Sigorta tarafından karşılanan yetişkin aşılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Sen de hem kendinin hem ailenin sağlığını güvence altına almak istiyor ve aşı teminatı olan bir poliçe yaptırmak istiyorsan tek yapman gereken sana en uygun olan sigortayı seçmek olacaktır. Sağlık sigortaları hakkında detaylı bilgi almak için Sigortam.net web sitesi üzerinden işlem yapabilir veya Sigorta Bilgi Hattını arayarak kafana takılan tüm soruları sorabilirsin.