Vize ve Vize Başvuru İşlemleri Hakkında Tüm Merak Edilenler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

vize nedir

Yurt dışına çıkmak için yalnızca pasaport sahibi olmak yeterli değildir. Her ne kadar bazı ülkeler vizesiz girişe izin veriyor olsa da birçok ülke, sınırdan geçiş sırasında vize şartı koyar. Bu nedenle vize ne demek, vize alma şartları nelerdir, vize başvurusu nasıl yapılır, vize nasıl alınır gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Vize hakkında daha detaylı bilgi edinerek yurt dışı seyahatlerini planlayabilirsin. 

Vize Nedir?

Vize, bir ülkeye giriş ve çıkış yapmak için yetkili makamlardan alınması gereken izin belgesidir. Eğer gitmek istediğin ülke tarafından belirlenen prosedürleri yerine getirirsen ve başvurun resmî kurumlar tarafından onaylanırsa vize alabilirsin. Dolayısıyla bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek istiyorsan seyahat etmek istediğin ülke için gerekli belgelerle birlikte yetkili kuruma müracaatta bulunman gerekir. 

Vize işlemleri; evrakların temini ve mülakat gibi süreçler içerir. Daha sonra yetkili makamlar, vize başvurunu değerlendirerek başvuruna onay veya ret verir. Eğer talebin olumlu sonuçlanmazsa yasal olarak bahse konu olan ülkeye giriş yapman mümkün değildir. Vize almış olmak da ilgili ülkeye kesinlikle giriş yapabileceğin anlamına gelmez çünkü vize, seni yalnızca seyahat edeceğin ülkenin sınır kapısına ulaştırır, sınırda bulunan yetkililer, belgelerini inceledikten sonra ülkeye giriş izni vermeyebilir. 

Vize Nasıl Alınır? Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vize başvuru randevusu almanın yolları ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Vize için gerekli evrakları hazırladıktan sonra çoğu ülke için randevu alma zorunluluğu vardır. Peki,  vize randevusu nasıl alınır?

  • Vize başvurusu randevusu alma işlemini ülkelerin Konsolosluk ya da Başkonsolosluk bölümlerinden ya da havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığıyla gerçekleştirebilirsin. 
  • Eğer konsolosluğa gitmek için vaktin yoksa ve bu işlemlerle oyalanmak istemiyorsan aracı kurumlarla da başvuru işlemlerini kolayca halledebilir, vize başvuru merkezileri üzerinden randevu alabilirsin.
  • İlgili kurumun çağrı merkezi arayarak da randevu almak için iletişime geçebilirsin. 
  • Vize almak için randevu işlemlerini e-vize aracılığıyla internet üzerinden de kolayca tamamlayabilirsin. Başvuracağın vize türüne göre online olarak randevu oluşturduktan sonra belirtilen günde belgelerle birlikte başvuru yapabilirsin.
  • Vize başvurusu için randevu aldığında vize için istenilen belgeleri posta, online kanallar veya aracı kurumlar vasıtasıyla yetkili kuruma ulaştırabilirsin, kurum belgeleri inceledikten sonra vize durumunla ilgili karar verecektir.

Vize Nereden Alınır?

Yukarıdaki bilgiden de yola çıkarak vize alımı yapabileceğin kurumları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yurt dışına vize almak için gitmeyi planladığın ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
  • Başkonsolosluk
  • Konsolosluk
  • Bazı ülkelerin Fahri Başkonsoloslukları ya da Fahri Konsoloslukları

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize başvurusundan önce mutlaka gitmek istediğin ülkenin konsolosluğuna müracaat ederek senden istenen evrakların listesini temin etmeli ve evrakları eksiksiz hazırlamalısın. Evrakların amacına uygun olmaması ya da eksik olması durumunda vize ret durumuyla karşılaşabilirsin. Ortak olarak hemen her ülke tarafından talep edilen vize için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Vize başvuru formu
  • Gidilecek ülkeye göre vize başvuru dilekçesi
  • Pasaport (seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerli ve 2 sayfası boş)
  • Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)
  • İkametgâh belgesi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Mesleki durum belgesi 
  • Banka hesap dökümü
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Evli kişiler için evlilik cüzdanı
  • Seyahate dair konaklama ve uçak rezervasyonları

Vize için gerekli evraklar; seyahat edeceğin ülkeye, meslek grubuna, seyahat etme amacına ya da pasaport türüne göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle vize başvurusu randevusu almadan önce ilgili ülkenin konsolosluğu ya da resmi yetki sahibi kuruluştan hangi evrakların istendiği ile ilgili güncel bilgiyi alabilirsin.  D tipi vize için sağlık sigortası hakkında da bilgi alabilirsin.

Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vize işlemleri ve vize başvurusu yapma şekli, yukarıda da bahsettiğimiz üzere gideceğin ülkeye ve başvuracağın vize türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Schengen vize başvurularında biyometrik veri kaydı zorunlu olduğu için başvuru yapan kişinin parmak izinin alınması gerekirken kişiye özel durumlar ve istisnai durumlar dışında Orta Doğu ve Afrika ülkeleri için yapılan vize başvurularında şahsen bulunma gibi bir zorunluluk yoktur. Amerika seyahati için vize başvurusu yapılırken ise mülakat prosedürü uygulanır. Peki, vize işlemleri nasıl yapılır? Gel beraber inceleyelim.

Pasaportunun Geçerlilik Süresini Kontrol Et 

Vize işlemlerinde ilk aşama vize onayının işlenmesi için seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 aylık geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmak gerekir. 

Vize Başvurusu İçin Gerekli Evrakları Hazırla

Pasaporta sahip olduktan sonra randevu almadan önce ilk olarak vize için gerekli bütün belgeleri, başvuru yapacağın vize türüne uygun olarak hazırlamalısın. Örneğin, başvuru formlarını ve ülke tarafından talep edilen başvuru dilekçelerini hazırladıktan sonra imzalayarak teslim etmen gerekir. Çünkü vize işlemleri sırasında eksik evrak olması durumunda başvurun olumsuz sonuçlanabilir. 

Vize İçin Randevu Al

Evrakları tamamladıktan sonra ilk olarak vize randevusu almalısın. Vize randevusu için önerilen tarih, ideal olarak seyahate çıkmadan önceki 1 aydır. Bazı ülkelerin vize başvurusu sonuçlanma süresi kısa olsa da randevu yoğunluğu, yanlış kodlanan pasaport bilgileri, randevunun kabul edilmemesi gibi nedenlerle bu süreç uzayabilir.

Vize Başvurusu İçin Gerekli Formları Tamamla

Randevu tarihine kadar şahsi evraklar ile birlikte vize başvuru dosyasının da eksiksiz hazırlanması gerekir. Gidilecek ülkeye göre başvuru formu, elçilik/konsolosluk tarafından talep edilen formatta yazılan dilekçeler, konaklama ve uçuş belgelerinin tamamlanmış olması gerekir. 

Parmak İzi Ver

Mülakat sonrasında ilk kez vize alacaksan parmak izi taraması yapılır. Schengen ülkelerine girişte vize işlemlerinde parmak izi zorunluluğu getirilmiştir. Parmak izi sistemde 5 yıl kayıtlı kalır, bazı durumlar haricinde bu süre içinde yeniden parmak izi talep edilmez. Fakat İngiltere ve Amerika gibi ülkeler için her başvuruda parmak izi vermen gerekir. 

Vize Başvuru Ücretini Öde

Parmak izi işlemi tamamlandıktan sonra vize başvuru ücretini ödemen gerekir. Başvuru ücretinin ödeme şekli de ülkeden ülkeye göre değişir. Vize ücretlerini başvurudan önce ilgili ülke konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL ya da döviz olarak ödeyebilirsin.

Vize Başvuru Sürecini Takip Et

Elçilik/konsolosluk, vize alma işlemi tamamlanana kadar senden ilave belgeler talep edebilir. Bu amaçla elçilik tarafından başvuru ücreti yapıldıktan sonra verilen “başvuru takip fişi” ile internet üzerinden veya telefonla arayarak vize işlemlerinin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsin. 

Vize Başvuru Sonucunu Al

Vize sonucunu almak için ise doğrudan konsolosluğa gidebilirsin veya vize işlemlerini takip eden kişi ya da kurum da senin adına vize sonucunu alabilir. Vize sonucunu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresine gönderilen postayı da bekleyebilirsin. 

Online Vize E-Vize Başvurusu Nedir?

E-vize, sınırda vize işlemlerine alternatif olarak sunulan bir vize türüdür. Eğer konsolosluğa veya aracı kurumlara gitmeden vize başvurusu yapmak istiyorsan ilgili konsoloslukların online başvurusu platformlarını kullanarak da kolayca vize talebinde bulunabilirsin. Ancak her ülkenin e-vize uygulaması bulunmamaktadır. E-vize kabul eden ülkelerden birkaçı; ABD, Bahreyn, Ermenistan, Gürcistan, Hindistan, Katar, Kuveyt, Malezya, Moldova, Singapur, Sri Lanka, Türkiye, Yeni Zelanda 

Vize Başvurusu Randevusu Ne Zaman Alınır?

Vize başvurusu için seyahat tarihinden en az 15 gün önce randevu almak gerekir, bu süre geciktirildiğinde başvuru reddedilebilir. 

Vize Ne Kadar Sürede Çıkar?

Vize başvurusunun sonuçlanması süresi gideceğin ülkeye ve o ülkenin prosedürlerine bağlı olarak değişir. Vize, genellikle vize başvurusu tamamlandıktan sonra 3-15 iş günü içerisinde çıkar ancak ekstra yoğunluğun olduğu tarihlerde ve ülkenin tercih edilme durumuna bağlı olarak vize başvurusunun sonuçlanma süresi uzayabilir. 

Belgelerde eksik veya yanlışlık olması durumunda evrak tesliminde aksaklık yaşanabilir, konsolosluk ek belge talep edebilir ya da tekrar mülakata çağırabilir. Böyle durumlarda vize alım süreci otomatik olarak uzayacaktır. Bundan dolayı vize randevularını geciktirmemek ve seyahat tarihine uygun bir şekilde randevu almak çok önemlidir. Vize başvurunu seyahatinden en az 1 ay önce yapmanı tavsiye ederiz. 

Vize Türleri Nelerdir?

Vize türleri; Schengen vizesi, turistik vize, öğrenci vizesi, turistik vize, çalışma vizesi ve sınır kapısında vize olarak sınıflandırılır. 

  • Turist vizesi: Turistik amaçla seyahat eden kişilere verilen vizedir.
  • Öğrenci vizesi: Erasmus vizesi gibi çeşitleri olan öğrenci vizesi, eğitim görmek amacıyla yurt dışına çıkmak isteyen öğrenciler tarafından alınan vizedir. 
  • Çalışma vizesi: Çalışma izni olarak da adlandırılan çalışma vizesi, iş amacıyla yurt dışına giden kişilere verilir. 
  • Schengen vizesi: Schengen bölgesi ülkelerine seyahat etme imkânı tanıyan vize türüdür. Schegen vizesi ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 
  • Transit vize: Geçiş vizesi olarak da adlandırılan transit vize; seyahat ederken başka bir ülkeden aktarma ya da geçiş yapılması gereken durumlarda verilen kısa süreli vizedir. Aktarmalı uçuş yaparken transit vize almak gerekir. Aktarmalı uçuş hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin. 
  • Sınır kapısında vize: Yurt dışına çıkarken yabancı ülkelerin sınır kapılarında alınabilecek vize türüdür. 

Vize Ücreti Ne Kadar?

Vize fiyatları, seyahat edeceğin ülke tarafından belirlendiği için vize ücreti hakkındaki en sağlıklı bilgiyi gideceğin ülkenin konsolosluğundan edinebilirsin. Eğer aracı kurum üzerinden vize başvurusu yapacaksan bu hizmet için de ayrıca bir ücret ödemen gerekecektir. 2023 Schengen vizesi harç bedeli kısa süreli kalışlar için 80 Euro olarak belirlenirken, uzun süreli kalışlar için D tipi (90 günden uzun) vize başvuru ücreti 116 Euro olarak belirlenmiştir. 2023 Amerika vizesi ücreti ise vize başvuru türüne göre 160 ila 265 dolar arasında değişir. 

Vize Ücretleri Nereye Ödenir?

Vize için konsolosluğa başvuru yaptığında direkt olarak konsolosluk içerisinde yer alan gişelere ödeme yapabilirsin. Konsolosluğun belirlediği resmi bir aracı kuruma başvuru yapacaksan vize ücretini konsolosluk adına aracı kuruma da yatırabilirsin.  

Kaç Yıllık Vize Alabilirim?

Yaygın olarak verilen vizelerin süreleri, 1 ay ile 5 yıl arasında değişkenlik gösterir ancak net bir değer belirtmek doğru olmaz. Örneğin, eğer 5 günlük bir tatil için vize almayı planlıyorsan, elçilik yalnızca seyahat süresini kapsayan 5 günlük vize bile alabilirsin. 

Vize süresinin belirlenmesinde bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Örneğin, vize başvurusu yapılan ülkeye daha önce seyahat etmiş olmak, sık seyahat etmek veya daha önce farklı ülkelerden vize almış olmak, uzun süreli vize almanı sağlayacak unsurlardır.

Vize Başvurusunda Parmak İzi Nedir?

Parmak izi, kimlikte sahtecilik gibi durumlara karşı önlem almak için başvurulan bir uygulamadır. Bu nedenle vize başvurusunda daha önce vize başvurusu yapmamış olan kişilerden parmak izi alınır. Örneğin, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya gibi Schengen ülkelerine giden kişilerin zorunlu olarak parmak izi vermeleri gerekir. Eğer daha önce parmak izi verdiysen belirli durumlar dışında yeniden parmak izi vermene gerek kalmaz. İngiltere ve ABD ise daha önce parmak izi verilmiş olsa bile yeni vize başvurusunda tekrar parmak izi verilmesini talep etmektedir.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.