Eylül'de Yurt İçi ve Dışı En Güzel Tatil Yerleri Nerelerdir?
Eylül ayında tatile nereye gidilir, Eylül'de en güzel tatil rotaları hakkında yazımızdan hemen bilgi alabilirsin.
Hayalindeki şehri keşfetmek veya iş ile ilgili bir görevi gerçekleştirmek için yurt dışına çıkacaksın diyelim uçak bileti araştırmaya başladığında direkt uçuşların yanı sıra transit yani aktarmalı uçuşların da sunulduğunu görebilirsin. Bu nedenle bilet almadan önce gitmek istediğin şehre direkt mi yoksa aktarmalı mı gideceğine karar vermelisin. Direkt uçuşlar daha konforlu gibi görünse de aktarmalı uçuş, kimi zaman mesafe uzunluğu nedeniyle zorunlu olarak başvurulan bir yöntem. Ancak endişelenmene gerek yok! Aktarma için gerekli adımları doğru bir şekilde tamamladığında sorunsuz bir şekilde aktarmalı uçuş yapabilirsin.
Peki, aktarmalı uçuş ne demek? Aktarmalı uçuş nasıl oluyor? Aktarmalı uçuşlarda ilk uçak rötar yaptı ve aktarma uçuşunu kaçırdın diyelim o zaman ne yapman gerekir?
Transit uçuş olarak da adlandırılan aktarmalı uçuş, kalkış noktasından varış noktasına doğrudan giden bir uçak olmadığı durumlarda hedeflenen şehre iki veya daha fazla uçuş ile gidilmesi durumudur. Yani diğer bir deyişle, aktarmalı uçuş, ulaşım sırasında hedeflenen şehir yerine farklı bir yere iniş yapılarak oradaki havalimanından başka bir uçağa binilmesidir. Aktarma sayısı arttıkça uçuş sayısı da artar.
Örneğin, İstanbul’dan San Francisco’ya giderken Londra’da aktarma yapabilir, buradaki havalimanından seni San Francisco’ya götürecek farklı bir uçağa binebilirsin. Aktarma uçuş biletini tek bir hava yolu şirketinden alabileceğin gibi farklı hava yolu şirketlerini de tercih edebilirsin.
Herhangi bir uçak bileti sitesinden bilet alırken kalkış ve varış noktalarını seçtiğinde sana farklı uçuş seçenekleri sunulur. Burada dikkat etmen gereken bir nokta var. Uçuş ya direkt olarak bağlantılı aktarma uçuşudur ya da uçuş için “yolcu sorumluluğunda aktarma” uyarısı vardır. Bağlantılı uçuşlar, en konforlu aktarmalı uçuş seçeneğidir çünkü uçaktan indiğinde valiz bölümüne girmeden direkt olarak transit kapısından geçerek direkt olarak uçağa gidebilirsin.
Peki, satılan bilette “yolcu sorumluluğunda aktarma” ibaresi olması ne demektir? Farklı hava yolu firmalarından satın alınan aktarmalı biletlere, “yolcu sorumluluğunda aktarma” adı verilir. Yolcu sorumluluğunda aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağın şehir, vize talep eden bir yerse o ülkenin vizesine sahip olmalı, valizini teslim aldıktan sonra ikinci uçuş için tekrar check-in ve bagaj işlemleri yapmalısın.
Bilinmeyen bir ülkede bilinmeyen bir havalimanına inmek, orada gerekli check-in ve bagaj işlemlerini yapmak ve tekrar farklı bir uçağa binmek. Görüldüğü üzere aktarmalı uçuş oldukça meşakkatli bir süreç. Peki durum böyleyken neden aktarmalı uçuş yapılıyor?
“Aktarmalı uçuş nasıl yapılır?” sorusu seyahat ederken aktarma yapacak olan kişilerin merak ettiği bir sorudur.
Peki, yurt içi aktarmalı uçuş nasıl yapılır? Yurt içi aktarmalı uçuş ile yurt dışı aktarmalı uçuş arasındaki tek fark vize gerekliliğidir. Yurt içi aktarmalı uçuşlarda vize almana gerek yoktur. Eğer yurt dışında aktarma noktasındaki ülke içerisinde uçuş yapacaksan o ülkenin vizesi yeterli olacaktır. Bir sonraki uçuş için tekrar transit vize almana gerek yoktur.
Diyelim ki gitmek istediğin şehre çok uygun fiyatlı bir bilet buldun ancak uçuş aktarmalı. Öncelikle aktarma yapacağın ülkenin geçiş için vize talep edip etmediğini öğrenmelisin. Eğer varmak istediğin ülke vize istiyorsa elbette ki o ülkenin vizesi almalısın. Eğer transit vize almak için ek bir ücret ödemek istemiyorsan Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden aktarma yapabilirsin.
Aktarmalı uçuşlarda bazı ülkeler transit vize talep edebilirler ancak transit vize konusunda ülkeler arasında farklı uygulamalar vardır. Bazı ülkeler aktarma sırasında havalimanına indiğin için transit vize talep ederken bazı ülkeler ise aktarmalı uçuşlarda vize talep etmezler. Dolayısıyla “Aktarmalı uçuşlarda vize gerekli mi?” sorusu için net bir yanıt vermek doğru olmaz. Aktarma yapacağın ülkenin transit vize ile ilgili uygulamalarını konsolosluklardan veya ülkenin vize başvurusu merkezinden öğrenebilirsin.
Transit vize, aktarma yapılan ülkenin sınırlarından geçebilmek için alınması gereken kısa süreli bir vize türüdür. Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağın ülkenin transit vize isteyip istemediğini mutlaka öğrenmelisin çünkü transit vize talebi ülkeden ülkeye ve aktarma süresine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İngiltere, Kanada ve ABD transit vize talep eden ülkeler arasındadır.
Eğer aktarmadan sonra aynı hava yolu şirketi ile uçuş yapacaksan ve bağlantılı uçuşlar arasındaki süre, 12 saati geçmiyorsa ülke, transit vize talep etmeyebilir. Aktarma yapacağın ülke vize istiyorsa havaalanının uluslararası sahasından çıkamazsın. Hava yolu şirketleri arasında bagaj transfer anlaşması yoksa pasaport kontrolünden geçmek ve kontuarda check-in işlemi yapmak için transit vize alman gerekir.
Diyelim ki, Toronto aktarmalı olarak Havana’ya uçmak istiyorsun. Kanada transit vize alınması gereken ülkelerden biridir ancak Kanada vizen varsa bu durumda ekstra transit vize almana gerek yoktur. Kanada vizesi sayesinde havalimanında aktarma yapabilir, dilersen havalimanı dışına çıkarak şehri gezebilirsin.
Aktarmalı uçuş yapacaksan “Bavullarım kaybolur mu?”, “Aktarma noktasına bavullarımı almam gerekir mi?” diye endişeleniyor olabilirsin. Eğer aktarmalı uçuş, tek bir hava yolu firması ile gerçekleşecek ise check-in işlemler yapılırken kontuar görevlisine aktarmalı uçacağını ve biletinin bağlantılı kesildiğini iletmen yeterli olacaktır.
“Transit uçuşlarda bagaj transferi yapılır mı?” sorusunun cevabı ise hava yolu şirketine göre değişkenlik gösterir. Eğer aynı hava yolu şirketi ile uçmuyorsan veya uçuş yaptığın firmanın bagaj anlaşması yoksa aktarma yaparken bagajını almalı ve tekrar kontuarda işlem yapmalısın. Eğer aynı hava yolu şirketiyle veya anlaşmalı bir şirket ile uçuyorsan bagajını almana ve tekrar bagaj teslim işlemleri yapmana gerek yoktur. Bavulunun bagaj bilgilerini görevlilere ileterek eşyalarının diğer uçağa aktarılmasını sağlayabilirsin. Aktarmalı uçuşlarda veya varış noktasında bagaj kaybı olması durumunda yapılacak bazı işlemler vardır. Kayıp bagaj tazminatı hakkında yazımızı okuyarak kayıp bagaj tazminatı ile alakalı daha detaylı bilgi alabilirsin.
Aktarmalı uçuşlarda check-in işlemi yapmak gerekir. İlk uçuşun tamamlandıktan sonra ikinci uçuş için online olarak check-in yapabilir veya kontuar check-in sistemini kullanabilirsin. Eğer farklı hava yolu şirketleri ile uçuş yapacaksan bu şirketlerin internet sitelerine girerek check-in yapabilirsin. Ancak online check-in yapabilmek için sistemin açılması gerekir, check-in açılma süresi, yurt içi ve yurt dışı uçuş olmasına ve hava yolu şirketine göre değişebilir bu nedenle ilgili hava yolu şirketinin web sitesinden online check-in ile alakalı bilgi almalısın.
Eğer aktarmalı uçuş, yurt içinde ise havalimanından dışarı çıkabilirsin. Ancak uçuş saatinden 1 saat önce tekrar havalimanında olmalısın. Eğer aktarma uçuşu yurt dışında ise, aktarma yapacağın ülkenin vize isteyip istemediğini öğrenmelisin.
Eğer dış hat uçuşu yapıyorsan aktarmalı uçuşlarda pasaportuna bakılır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, pasaporta işlem yapılmasına gerek olup olmadığıdır.
Aktarma noktasında transit vize istemeyen ülkelerde havalimanı görevlileri yalnızca pasaporta bakar, ülkeye giriş yapmadığın için pasaportuna herhangi bir işlem uygulanmaz. Eğer bagajını almak veya havalimanı değiştirmek gibi nedenlerle transit geçiş alanından çıkış yapman gerekiyorsa ülkeye giriş yapmış sayılacağın için pasaportuna işlem yapılır.
Aktarmalı uçağı kaçırmak hemen herkesin korkulu rüyası. Eğer gecikme tamamen senden kaynaklanıyorsa uçağı kaçırma durumunda herhangi bir hak talep edemezsin. Peki hava yolu firmasından kaynaklanan bir problemden ötürü uçağı kaçırırsan ne olur? "Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım?" başlıklı yazımızı okuyarak uçak kaçırma durumu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsin. Aktarmalı uçuş kaçırma durumunda uçağın rötar yapıp yapmadığı, biletin bağlantılı mı yoksa yolcu sorumluluğun aktarmalı mı olduğu ve tazminat durumu önem kazanır. Gel, aktarmalı uçuşu kaçırma durumunda yapılması gerekenlere daha detaylı bakalım.
Aktarma yapılan ülkede bekleme süresi çok kısaysa ve indirim dönemi dışında yüksek fiyat politikasına sahip bir hava yolu şirketini tercih edersen biletler, direkt uçuşlara göre çok daha yüksek fiyatlı olabilir. Üstelik transit vize talep eden bir ülkede aktarma yapacaksan vize için bütçe ayırman gerekebilir. Ayrıca sana tanınan bagaj sınırını aşman durumunda da kontuarda senden ek ücret ödemek durumunda kalabilirsin.
Aktarmalı uçuş biletini tek bir hava yolu şirketi ya da birbiriyle ortaklık anlaşması yapan hava yolu şirketleri üzerinden alabilir böylece aynı bilet ile seyahat edebilirsin. Aktarmalı uçuşları için anlaşmalı olmayan iki farklı hava yolu şirketinden de bilet almış olabilirsin. Örneğin, Ankara’dan İstanbul’a bir hava yolu şirketi ile uçabilir, İstanbul’dan Roma’ya gitmek için ise farklı bir hava yolu şirketini tercih edebilirsin. Hatta Roma’dan Paris’e gitmek için de üçüncü bir hava yolu şirketi tercih edebilirsin. Böyle bir durumda her ne kadar fiilen aktarma yapıyor olsan da şirketler arası bir anlaşma olmadığı için farklı biletlerle uçmuş sayılırsın.
Seyahat planını tek bir şirket ile mi yoksa birden fazla şirket ile mi yapacağın, bu şirketlerin anlaşmalı olup olmaması gibi sorular, bagaj transferi ya da rötar durumunda ne yapacağını da belirleyecektir. "Yurt dışına nasıl gidilir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Dış hatlarda ikinci uçağı kaçırmamak için genellikle iki saat, iç hatlarda ise yaklaşık olarak bir saat süreye sahip olman önerilir. Eğer tek bir hava yolu firması ile uçuş yapacaksan hava yolu şirketleri uçuş saatlerini aktarmalara göre belirlediği için muhtemelen ikinci uçuşa aktarma yapmak için yeterli süren olacaktır.
Eğer seyahat planını kendin yapıyorsan süre ayarlaması konusunda daha dikkatli olmalısın. Sırf uygun fiyatlı olsun diye 30 dakikalık bir aktarma süresini yeterli görürsen uçağı kaçırabilir, 24 saati aşan bekleme süreleri ile karşılaşabilirsin.
Aktarmalı yolculuk yapmayı planlıyorsan hak kaybı yaşamamak için aktarmalı uçuş kuralları hakkında detaylı bilgi sahibi olman gerekir.
Sorunsuz bir seyahat geçirmek ve mükemmel bir tatil yapmak elbette herkesin hayali! Fakat seyahat sırasında da zaman zaman kötü sürprizlerle karşılaşabilirsin. Aktarmalı uçuşlarda uçağı kaçırmak, overbooking, aktarma sırasında bagajın kaybolması bunlardan yalnızca birkaçı. Oysa seyahat sağlık sigortası yaptırabilir ve yurt dışında ihtiyaç duyacağın acil sağlık hizmetlerinden çalınan veya zarar gören bagajın güvence altına alınması kadar pek çok teminat ile kendini güvence altına alabilirsin. Dilersen sigortam.net web sitesinden veya 444 24 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak seyahat sağlık sigortası teklifi alabilirsin.