Eylül'de Yurt İçi ve Dışı En Güzel Tatil Yerleri Nerelerdir?
Eylül ayında tatile nereye gidilir, Eylül'de en güzel tatil rotaları hakkında yazımızdan hemen bilgi alabilirsin.
Yurt dışına çıkmak, hiç şüphesiz benzersiz bir deneyim ancak maalesef ki bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Diyelim ki yurt dışına çıktın ancak varış noktasında indiğin havalimanında herkes bagajını teslim alırken seninki dönen bagaj konveyöründe yok veya bagajını çok geç teslim alabildin. Özellikle seyahatlerin yoğun olduğu dönemlerde, havalimanında yaşanan teknik aksaklıklar veya beşerî hatalardan dolayı bagajın kaybolması, geç ulaştırılması veya hasarlı bir şekilde teslim edilmesi gibi durumlar yaşanabiliyor. Böyle bir durumda tüm seyahat planın sekteye uğrayabilir hem maddi hem de manevi olarak zarara uğrayabilirsin. Oysa bu tarz aksaklıklara karşı yolcuların mağduriyetini azaltmak amacıyla belirlenmiş olan bazı haklar vardır.
Sen de seyahatin sırasında bagajına ilişkin aksaklıklar yaşıyorsan telaş ve endişe içinde kendine “Bagajım kayboldu ne yapmalıyım, bagaj tazminatı alabilir miyim, bunun için nereye başvurmalıyım?” sorularını sormuş olabilirsin. İçeriğimizi okuyarak tüm bu sorularına cevap bulabilirsin.
Havacılık sektörüne ilişkin kuralların belirlendiği IATA Anlaşması, yolcu ve bagaj haklarının çerçevesini çizer. Buna göre kayıp, hasarlı ya da gecikmeli bagaj söz konusu olduğunda zarara göre kilogram başına ödeme yapılır eğer hava yolu şirketinin kasti olarak ihmal veya zarar verme durumu varsa bu limitler uygulanmaz. Örneğin, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği kurallarına göre hava yolu şirketi kayıp bagaj için kilogram başına 30 dolar ödeme yaptığını düşünelim. Buna göre 15 kg’lık bir bagajın kayıpsa check-in esnasında bu kilogram sisteme kaydedildiği için hava yolu şirketi, sana 450 dolar ödeme yapacaktır.
Eğer valizin kaybolur veya geç teslim edilirse bazı yasal haklara sahip olursun. Eğer bagajın geç teslim edilirse kayıp olan süre boyunca yaptığın harcamaların tazminini talep edebilirsin ancak bunun için bagajı aldığın an itibari ile 21 gün içinde yaptığın harcamalara ilişkin belgeler ile birlikte hava yolu firmasına başvuruda bulunmalısın. Eğer bagajın bulunamazsa tazminat da talep edebilirsin.
Kayıp bagaj tazminatı, hava yolu şirketine teslim ettiğin bagajın kaybolması, hasar görmesi ya da geç teslim edilmesi durumunda zararını karşılamak için ödenen ücrettir. Eğer bagajını geç teslim aldıysan bu süreç içindeki harcamalarını hava yolu firmasına ileterek bedelini alabilirsin. Seyahat sonlandıktan sonra iki yıl içinde dava açabilirsin.
Bagaj hasarlı olarak teslim edilirse yine hasarın tazmini için bagajın teslim tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde ilgili hava yolu şirketine yazılı başvuruda bulunman gerekir. Eğer uçak bileti aldığın firma ile seyahati tamamladığın hava yolu şirketi farklı ise her iki hava yolu şirketinden de tazminat talep edebilirsin. Hasara ilişkin talebinin değerlendirilebilmesi için mutlaka hasarlı bagajının fotoğrafını ve bagaj etiketini göndermelisin.
Burada unutulmaması gereken bir nokta var: Bagajındaki hasar, anında fark edilebilecek türdense terminali terk etmeden önce hasarlı başvuru yapmalısın. Hava yolu şirketleri; genel olarak bagajında uçuş öncesinde gerçekleşmiş hasarlar, bagaj üretiminden kaynaklı hasarlar, kullanıma bağlı yıpranma, renk değişimi ve çiziklerden sorumlu değildir.
Eğer uçuş, birden fazla hava yolu şirketi ile yapılıyorsa seyahatte en önemli ya da en uzun seferi yapan firmanın bagaja ilişkin kuralları geçerli olur. Uluslararası kurallara göre kayıp bagajın ilk 5 günde araştırılması için öncelik söz konusu hava yolu şirketinin kayıp eşya birimi, sonrasında da bir üstündeki birim devreye girer. Eğer kayıp bagaj bir ay içinde bulunamazsa tazminat işlemlerine başlanabilir. Aktarmalı uçuş ile ilgili bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Bagajını geç teslim aldıysan bagaj teslim süresine kadar olan harcamalara ilişkin belgeleri sunduğun takdirde bagaj teslim tarihinden en fazla 21 gün içinde masrafların tazmini için hava yolu şirketine başvuruda bulunmalısın
Kayıp bagaj 5 gün içinde bulunmazsa hava yolu şirketine bagaj aksaklık bildirimi yapabilirsin. Bu ilk 5 günü takip eden 45 günlük süre içinde Bagaj Aksaklıkları Takip Merkezi Müdürlüğü, bagajı araştırarak bulunduğu takdirde adresine teslim edilmesini sağlar, eğer bu süre zarfında bagaj, hâlâ bulunamazsa görevli kişiler seni arayarak zararını tazmin etme yoluna giderler.
Hava yolu şirketi, zararın giderilmesi için seni sigorta birimine yönlendirir. Sigorta şirketin ile zararın giderilmesi ile ilgili anlaşmazlık yaşarsan hukuki süreç başlatabilir, olay tarihinden itibaren 2 yıl içinde tazminat davası açabilirsin. Eğer firma bagajını bulamazsa zararını tazmin etmek zorundadır, hiçbir çözüme varılamazsa yasal süreci başlatabilirsin. Maddi tazminatın yanı sıra manevi tazminat daha da açabilirsin. Zararının doğru şekilde tespit edilebilmesi için dava dilekçesinde yaşadığın mağduriyet nedeniyle yapmış olduğun bütün masrafları (taksi bedeli, aşırı pahalı bir giysi) dava dilekçesinde belgeleri ile birlikte belirtmelisin.
Önemli Not: Başvuru ile birlikte sana bagajına ilişkin bir referans numarası PIR verilir. Bagaj etiketi ve biniş kartını sonraki işlemler için bagajın sana ulaşana kadar muhafaza etmelisin. Çünkü etiketsiz görünen bagajların tespiti ve olası bir maddi kayıp durumunda değerlendirme yapılmaz. Bu nedenle bagajını check-in sırasında görevliye teslim ederken bagaj etiketinin bir kopyasının da sana verildiğinden emin olmalısın.
Kayıp bagaj tazminatı alma süresi ülkeden ülkeye göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse Amerika Birleşik Devletleri’nde iç hatlar için 6 saat, dış hatlar için ise 12 saat içinde teslim edilmeyen bagajlara ilişkin tazminat ödemesi yapılır.
Türkiye için böyle bir sınır belirlenmemiş olsa da bu konuda yargıtay tarafından verilmiş emsal kararlar mevcuttur. Örneğin, bir davada bagajı 3 gün içinde teslim edilen bir yolcuya hem maddi hem de manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir.
Türk Sivil Havacılık Kanunu ve Montreal Komisyonuna göre bagajda gecikme söz konusu olduğunda uğradığın zarardan taşıyıcı sorumlu olsa da hasarın manevi zararları da kapsadığı ile ilgili açık bir hüküm yoktur ancak emsal niteliğinde kararlar vardır.
Kayıp, hasarlı veya geç teslim edilen bagajlara ilişkin yapılması gereken işlemler sırasıyla şu şekilde.
Meydana gelebilecek bagaj aksaklıklarını engellemek veya en az zararla atlamak için seyahat öncesi alabileceğin bazı önlemler vardır.
Seyahat sağlık sigortası kapsamı içerisinde yer alan kayıp bagaj teminatı sayesinde bagajın kaybolması, gecikmesi ve zarara uğramasına ilişkin masraflar karşılanır. Dilersen 444 24 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kayıp bagaj teminatı ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilir, seyahat sağlık sigortası teklifi alarak kendin için en uygun seyahat sağlık sigortasını yaptırabilirsin.