Yurt Dışı Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

uçağımı kaçırdım ne yapmalıyım

Belki de seyahat eden kişilerin başına gelebilecek en kötü deneyimlerden biri uçağı kaçırmaktır. “No show” olarak da adlandırılan uçağı kaçırma durumunda hava yolu şirketlerinin uyguladıkları farklı prosedür ve kurallar vardır. Sen de “uçağımı kaçırdım, ne yapmalıyım?” diye merak ediyorsan panik ve endişeye kapılmadan bu süreci sorunsuz bir şekilde geçirebilirsin. Gel, uçağı kaçırma durumunda yapılması gerekenlere birlikte göz atalım.

Yurt Dışı Uçağımı Kaçırdım Ne Yapabilirim?

“Uçağımı kaçırdım” diyorsan ilk iş olarak havalimanındaki bilet satış ofisine giderek oradaki görevli personele uçağını kaçırdığını anlatmalısın. Economic, business class, first class gibi farklı bilet sınıfları ve buna bağlı olarak da bilet iptal kuralları vardır ayrıca uçağı kaçırma nedenine göre de hava yolu şirketlerinin farklı uygulamaları mevcuttur. İlgili hava yolu şirketinin bilet satış ofisindeki görevli, bilet ya da PNR numaranı sisteme girerek talebini gerçekleştirecektir. Eğer biletini bir acenteden aldıysan acente ile görüşerek de yardım almaya çalışabilirsin. 

Eğer gidiş-dönüş uçak biletinin yalnızca gidiş uçağını kaçırma durumu söz konusu ise ve bir şekilde dönüş uçağını yetişebileceğini düşünüyorsan bu konuda da satış ofisinden bilgi alabilirsin. Hava yolu şirketlerinin yalnızca gidiş uçağını kaçırma ve aktarmalı uçağı kaçırma ile ilgili olarak uyguladıkları farklı prosedürler vardır. Bazı hava yolu şirketleri, revadilasyon işlemi yaparak seyahatini tamamlamana izin vermektedir eğer birimdeki görevli, bu konuda yardımcı olamayacağını belirtirse hava yolu şirketinin çağrı merkezini de arayabilirsin. 

    

Uçağımı Kaçırdım Bilet Yanar mı?

“Uçağımı kaçırdım biletim yanar mı?” sorusu uçak kaçırma durumu ile karşı karşıya kalan kişilerin merak ettiği konulardan biri çünkü biletin yanması hem maddi anlamda zora sokar hem de zaman kaybına neden olur. Economic, business class ve first class gibi bilet sınıflarının iptal ve iade koşulları aynı değildir ancak genellikle uygun fiyata seyahat etmek isteyen kişiler, “ekonomik bilet” alımı yaparlar ve genellikle ekonomik bilet sahibi olan kişiler, uçağı kaçırdıklarında uçak biletleri yanar. Ancak yine de daha net bilgi almak için hava yolu şirketinin “iptal ve iade koşulları” bölümüne göz atmalısın. 

Uçağımı Kaçırdım Gidiş Biletim Yanınca Dönüş Biletim de Yanar mı?

Gidiş-dönüş bileti yani çift yönlü bilet almak, her ne kadar tek yönlü bilet almaktan daha avantajlı gibi görünse de bir problemi de beraberinde getirir, gidiş uçağına yetişemediğin takdirde uçak biletin “no show” statüsüne düşeceği için dönüş biletin de yanar. Çünkü gidiş-dönüş bilet alımında sistem, bunu tek bir bilet alınmış gibi kabul ettiği için dış hat seyahatinden 1 saat öncesine kadar check-in yapmadığın takdirde hem gidiş hem de dönüş biletin yanar üstelik bu durumda hava yolu firmasının da sana karşı herhangi bir sorumluluğu yoktur. Overbooking yapılan yani fazla satılan biletlerin sahipleri, bu boş koltuklara otomatik olarak yerleştirilir böylece uçağın boş kalkma riski de azalmış olur.

Hava yolu şirketlerinin bu uygulamayı getirmesinin elbette ki bir sebebi vardır. Örneğin, karşılaştırma yapmak için ilk olarak Türkiye’den Almanya’ya gidiş-dönüş uçak bileti fiyatlarını kontrol et sonra da Türkiye-Almanya tek yön gidiş ve Almanya-Türkiye tek yön gidiş fiyatlarını incele. Tek yön bilet fiyatları ile gidiş-dönüş fiyatları arasında fark olduğunu göreceksin. 

Uçağı Kaçırma Riski Varsa Nasıl Bilet Alınmalı?

Eğer uçağı kaçırma riskin varsa gidiş-dönüş için ayrı ayrı veya esnek bilet almayı tercih edebilirsin ancak eğer gidiş-dönüş bileti aldıysan ve gidiş uçağını kaçıracağını düşünüyorsan gidiş biletinin “no show”a düşmemesi için uçağın kalkış saatinden önce hava yolu şirketinin çağrı merkezini arayarak uçuşun gidiş ayağını kaçıracağını ancak dönüş uçağını kullanacağını söyleyebilirsin. Böylece gidiş biletinin havalimanı vergisi sana iade edilecektir. 

Eğer çağrı merkezini ilk uçağı kaçırdıktan sonra ararsan maalesef ki herhangi bir talepte bulunamazsın yalnızca fiyat farkını ödeyerek yeni bilet alabilirsin ancak bu da en yakın tarihli bilet olacağı için yüksek fiyatlı olacaktır. 

Not: Bazı hava yolu şirketleri gidiş biletine “reissure” yapmaktadır. Yani buna göre, gidiş bileti yandığında dönüş biletin için o günkü tek gidiş biletinin ücret farkını ve hizmet bedelini ödeyerek biletini değiştirebilirsin.

Aktarmalı Uçağımı Kaçırdım Biletim Yanar mı?

Evet, aktarmalı uçuşun ilk bağlantısını kaçırırsan diğer biletin de yanar çünkü iki bilet almış olsan da sistem sana tek bir PNR numarası verir ki bu da tek bilet almış olduğun anlamına gelir. Uçağı kaçırdığında sistem, aktarmalı uçuşu veya dönüş biletini “no show” kabul ederek iptal etme yetkisine sahiptir. 

Eğer havalimanından kaynaklanan bir gecikme nedeniyle aktarmalı uçuşu kaçırdıysan bu durumda hava yolu şirketi, seni en uygun ilk uçuşa seni yönlendirir ve gecikme olduğu için konaklama ve yemek içme masrafların ile ilgili olarak ödeme süreci devreye girer. Aktarmalı uçuş ile alakalı daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Bağlantılı Uçağımı Kaçırırsam Ne Olur?

Aynı aktarmalı uçuşlarda olduğu gibi eğer uçak biletini aynı hava yolu şirketi ya da anlaşmalı hava yolu şirketleri üzerinden aldıysan ve uçak firmasından kaynaklanan bir nedenle gecikme yaşandıysa hava yolu şirketi; uçak bileti, konaklama, yeme-içme gibi masrafları karşılar. 

Eğer uçuşlar bağlantılı değilse bir önceki hava yolu şirketinin gecikmesi, sonraki hava yolu şirketini ilgilendirmeyecektir. Ancak bağlantılı bilet almadığında da transit geçişlerde vize ile ilgili problemler yaşayabileceğini de hatırlatmakta fayda var. 

Uçağımı Kaçırdım Paramı Geri Alabilir miyim?

Uçak kaçırma herkesin başına gelebilecek bir durum. Ancak ister istemez uçak kaçırıldığında gecikme durumu ile beraber bilet için ödenen ücretin iadesi konusu da gündeme gelir. Eğer senden kaynaklanan bir problem nedeniyle uçağı kaçırdıysan bilet ücretini geri alamazsın çünkü Avrupa Yolcu Hakları Kanununa göre hava yolu şirketlerinin senin kontrolün altındaki nedenlerden dolayı uçağını kaçırman durumunda para iadesi yapma gibi bir yükümlülükleri yoktur. Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır.  

Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin. Oysa uçak bileti fiyatları; yakıt harcı, baz ücret, check-in bedeli, havalimanı vergisi ve hizmet bedeli ücretlerinden oluşur. Yani bu durumda baz ücreti, check-in bedeli, yakıt harcı ve hizmet bedeli iade edilmez.  Eğer uçağın kalkmadan 2 saat önce biletini iptal ettirirsen ödenecek olan ücrette biletinin sınıfı ücret iadesinde belirleyici olacaktır. 

Uçağımı Kaçırmamak İçin Ne Yapmalıyım?

Uçuş günü “uçağımı kaçırdım” diye hayıflanmamak için aşağıda sıralanan adımları uygulayabilir ve problemsiz bir şekilde seyahat etmenin keyfini yaşayabilirsin. 

Uçuştan 2-3 Saat Önce Havalimanında Ol

Trafik yoğunluğu, havalimanı otoparkında yer bulamama, olumsuz hava koşulları ya da toplu taşımanın gecikmesi gibi problemler uçuşu kaçırmana neden olabilir. Bu nedenle uçağı kaçırmamak için uçuş saatlerini ve havalimanına gidiş süresini dikkatli planlamalı ve yurt dışı uçuşlarda uçuştan en az 2-3 saat önce mutlaka havaalanında olmalısın. Eğer bayram, resmî tatil gibi bir dönemde uçuş gerçekleştireceksen havalimanına daha da erken gitmende yarar var.

Uçuştan Önce Online Check-in İşlemi Yap

Uçuş saatinden 24 saat önce (hatta bazı hava yollarında 2-3 gün öncesinden) online check-in yapabilirsin. Yurt dışı uçuşlarda kontuarlar uçuştan 1 saat önce kapanacağı için uzun süre sıra beklemek durumunda kalabilir ve uçağı kaçırabilirsin. 

Yine de hatırlatmakta fayda var: Online check-in yaptığında bu, uçağa direkt giriş yapabileceğin anlamına gelmez. Uçağı kaçırmamak için online check-in yaptığında barkodun olduğu biniş kartın sana e-mail ile ya da sms ile gönderilir, biniş kartını güvenlik kontrolünde görevliye göstererek uçağa geçebilirsin bu nedenle vakit kaybetmemek için online check-in yaptıktan sonra mutlaka telefonuna gelen mesajları ve e-mail’ini kontrol etmelisin.  

Bağlantılı Uçuşlar Arasındaki Süreyi Kontrol Et

Hava yolu şirketleri, bağlantılı uçuşlar arasında iniş-kalkış saatleri arasında 45 dakikaya kadar onay vermektedir. Bu sürenin yeterli olduğunu düşünsen de çeşitli sebeplerden dolayı uçak gecikirse uçağı kaçırma ihtimalin olabilir çünkü özellikle büyük havalimanlarında uçağın kapısına yürüme mesafesi yarım saati bulabilmektedir. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce havalimanlarını mutlaka incelemelisin.

Pasaport ve Kimlik Belgelerini Kontrol Öncesinde Hazırla

Havalimanında kontuar görevlileri senden kimlik ve pasaportunu isteyecektir. Kimliğini ve pasaport ararken zaman kaybedebilir veya bu evrakları yanına almamış olduğunu son anda fark edebilirsin. Bundan dolayı uçağı kaçırmamak için havalimanına gitmeden önce pasaport ve kimliğini yanına alıp almadığını mutlaka kontrol etmelisin.  

Pasaportunun Geçerlilik Süresini ve Vizenin Durumunu İncele

Eğer yurt dışına gitmek istiyorsan pasaportunun son geçerlilik tarihini havalimanına gitmeden kontrol etmelisin. Çoğu ülke, pasaportunun geçerlilik süresinden 6 aydan fazla olmasını ve pasaportunda da karşılıklı en az iki sayfanın bulunmasını talep edebilir.

Pasaportunun süresi ile birlikte vize durumunu da kontrol etmek gerekir çünkü multi vizeleri olmamasına rağmen single vize ile aynı ülkeye iki kere giriş yapmaya çalışan kişiler vardır. Aynı şekilde bazı ülkeler ise vize başvurusunda spesifik bir giriş tarihi sunmuş olmana rağmen bu tarihten daha önce ülkeye giriş yapmanı talep etmektedirler. 

Havalimanında Yapılan Anonslara Dikkat Et

Online check-in yaptırdın, bagajı teslim ettin, biniş kartını aldın ve hatta güvenlik kontrolünden de geçtin. Ama sonrasında telefonunla oyalanırken veya alışverişe kendini kaptırarak uçağı kaçırabilirsin. Bu nedenle havalimanında beklerken yapılan anonsları mutlaka takip etmelisin.

Kapı Numarasını Kontrol Et

Havalimanında bineceğin uçağın kapısı, bulunduğun yerden çok uzakta olabilir veya uçak kalkışından önce beklenmedik bir şekilde uçağa giriş kapısı değiştirilebilir. Bu durumu son anda fark ettiğinde uçağına yetişemeyebilirsin. Bu nedenle uçuş numarası ve kapı numarası gibi bilgileri önceden öğrenmeli ve uçuşla ilgili bu detayları öğrendikten sonra kapıya doğru ilerlemelisin.

Yurt Dışı Çıkış Harcını Pasaport Kontrolü Öncesinde Öde

Havalimanına son dakika yetişerek bagajını teslim ettiğini ve pasaport kontrolüne geldiğini varsayalım. Pasaportunu polise uzattığında görevli, senden yurt dışı çıkış pulu talep edecektir. Eğer o sırada yurt dışı çıkış harcını ödemediğini fark edersen yurt dışı çıkış pulu almak için sıraya girmen gerekecektir, bu durumda sıra beklerken uçağını kaçırabilirsin. Bundan dolayı “uçağımı kaçırdım” dememek için pasaport kontrolünden önce yurt dışı çıkış harcını yatırmakta yarar var. Yurt dışı çıkış harcı hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Güvenlik Uygulamalarını Takip Et

Kıtalararası arası yolculuklarda güvenlik taramaları zorunlu olarak yapılır ve bu taramalarda el çantası, bagaj ve yolcular taranarak yasak ögeler bulunmaya çalışılır. Katı uçuş kurallarından dolayı kontrol ve gümrük işlemleri uzayabilir. Örneğin, el bagajında patlayıcı madde, mühimmat gibi yasak eşyalar bulundurmak, pasaportta fotoğrafın olmaması, fotoğraftakinden farklı bir saç veya sakal modeline sahip olmak zaman kaybına neden olabilecek durumlardır.  Bu nedenle havaalanında güvenlik taramalarından geçerken bütün güvenlik kurallarına dikkat etmeli ve güvenlik çalışanlarının talimatlarına uymalısın. 

Bagajını Kontrol Et

Eğer bagajını etiketlerken etiketleri dikkatli bir şekilde doldurmalı ve bagajını havalimanında ilgili noktaya bırakmadan önce bu etiketlerin doğruluğundan emin olmalısın. Ayrıca kıtalararası uçuşlarda izin verilen maksimum bir bagaj miktarı ve ağırlığı -hava yolu şirketine göre değişmekle birlikte- olduğu için zaman kaybı yaşamamak adına bu kurallara da özen göstermelisin. Eğer bagajını kaybettiğin durumda neler yapmalısın öğrenmek istiyorsan da kayıp bagaj tazminatı hakkında yazımıza göz atabilirsin.

İlaç ve Sağlık Gereksinimleri İçin Gerekli Belgeleri Hazırla

Eğer ilaç kullanıyorsan veya spesifik bir sağlık gereksinimin varsa bu durumu hava yolu şirketine önceden bildirmeli ve ilaçların taşınabilmesi için prospektüs, doktor raporu gibi gerekli evrakları hazırlamalısın aksi takdirde tüm bu işlemler sırasında yaşanacak gecikmeden dolayı uçağını kaçırabilirsin. 

Seyahat Sağlık Sigortası İle Uçak Kaçırma Masrafların Güvence Altında 

Günler hatta haftalar öncesinden tatil planını yaptın uçağa yetişemedin. Bu elbette son derece can sıkıcı bir durumdur ama “Uçağımı kaçırdım” diye endişelenmene gerek yok! Çünkü seyahat sağlık sigortası, overbooking nedeniyle gecikme ve uçak kaçırmaya ilişkin yeme-içme, konaklama, yeni bilet alımı gibi masraflarını karşılar. Sen de yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırmak için Sigortam.net çağrı merkezini arayabilir veya web sitesi üzerinden online teklif alabilir, konforlu ve güvenli bir yurt dışı seyahati geçirebilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.