Eylül'de Yurt İçi ve Dışı En Güzel Tatil Yerleri Nerelerdir?
Eylül ayında tatile nereye gidilir, Eylül'de en güzel tatil rotaları hakkında yazımızdan hemen bilgi alabilirsin.
Fransa vizesi, Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmek için almakla yükümlü olduğu bir izin belgesidir. Fransa Hükümeti, bordo pasaport sahiplerinden 180 gün içinde 90 güne kadar olan seyahatler için vize talep ederken hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi kişiler ise Fransa vizesinden muaftır. Peki, Fransa vizesi nasıl alınır, Fransa vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Fransa vizesi işlemleri dikkatli bir şekilde yapıldığı takdirde problemsiz bir şekilde ilerler ve başvuru olumlu sonuçlanır. Başvuracağın Fransa vizesinin türüne ve mesleki durumuna göre gerekli evrakları eksiksiz hazırlayarak vize işlemlerini kolayca tamamlayabilirsin.
Fransa vizesi almak işlemleri sırasıyla şu şekilde ilerler.
Fransa vizesi almak için başvuracağın Fransa vize türüne göre gerekli evrakları hazırlamalı, vize başvuru formunun doldurmalı ve akredite acenteler ya da ikamet edilen yere göre Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’de bulunan Fransa vize başvuru merkezlerinden randevu almalısın.
Fransa vize başvuru formunu ise Fransa resmi internet sitesi üzerinden online olarak doldurabilir, randevu aldıktan sonra randevu gün ve saatinde vize merkezine şahsen giderek evrak teslimi yapabilirsin. Eğer son 59 gün içerisinde Schengen vizesi aldıysan başvuru merkezine gitmeden de konsolosluk tarafından yetkilendirilen kurum aracılığı ile vize başvuru işlemini tamamlayabilirsin. Fransa vize başvurunu vize başvuru merkezinin resmi internet sitesi üzerinden referans numarası ile online olarak veya sms ya da mail yoluyla takip edebilirsin fakat sitede vize başvuru sonucunu sitede görmen mümkün değildir. "Schengen Vizesi Nasıl Alınır?" başlıklı yazımızı okuyarak Schengen vizesi almak için yapılması gereken işlemler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin.
Fransız vizesi randevu alma işlemlerini birkaç adımda kolayca tamamlayabilirsin.
Fransa vizesini ikamet ettiğin ile göre yetkili aracı kurum üzerinden alabilirsin. Fransa vize başvurularında yetkili mercii Fransa Ankara Büyükelçiliği ya da Fransa İstanbul Başkonsolosluğudur, konsolosluk vize başvurunu onayladıktan sonra pasaportun başvurunun yürütüldüğü GFS Global vize merkezine gönderilir. VFS Global yalnızca evrak teslimi ve biyometri işlemlerinden sorumludur, vize değerlendirme süreci ile ilgili olarak herhangi bir yetkisi yoktur.
90 günden kısa Fransa seyahatleri için Fransa Schengen vizesi verilir. Fransa Schengen vizesi türlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Fransa turist vizesi, T.C. vatandaşlarının Schengen Anlaşmasına dahil ülkelerden biri olan Fransa’ya 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla ziyaret etmesine imkân tanıyan vize türüdür. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları vizeye tabi iken Diplomatik (Siyah), Hizmeti (gri) ve Hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla bu vizeden muaftır. Fransa turist vizesi başvurularını yetkili aracı kurum (VFS Global) üzerinden yapabilirsin.
Fransa iş vizesi olarak da isimlendirilen Fransa ticari vize, ülkeye iş toplantısı, kongre, fuar veya seminer ziyareti veya kurumsal bir etkinliğine katılma gibi amaçlarla başvurulabilen kısa süreli (C tipi) Schengen özellikli bir vize türüdür ve 180 gün içinde 90 günü aşmama koşulu ile Schengen bölgesine üye olan diğer ülkelere de seyahat hakkı tanır.
Fransa aile vizesi, Fransa’da yaşayan aile üyelerini, arkadaşlarını veya akrabalarını ziyaret etmek isteyen T.C. vatandaşlarının almaşı gereken Schengen vizesi kategorisinde bir vize türüdür. Vize sahibine 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile Fransa’da bulunma hakkı tanır. Fransa’da yasal olarak ikamet eden ebeveyni, çocuk, eşi, partneri, kardeşi, akrabası veya arkadaşı olan kişiler, onaylı davet mektubu ile Fransa ziyaret vizesi alabilirler.
Fransa kültürel ve sportif etkinlik vizesi, kültürel ve sportif etkinlikler nedeniyle 90 güne kadar Fransa’da kalma hakkı tanıyan kısa süreli Schengen vizesidir. Fransa Konsolosluğuna etkinlik içeriğini, tarihini, yerini ve amacını belirten bir başvuru mektubu yazarak Fransa kültürel ve sportif etkinlik vizesine başvuru yapabilirsin. Vize başvurusu ortalama 14 iş günü içerisinde sonuçlanacaktır.
Fransa tıbbi tedavi vizesi, Fransa’da 90 güne kadar tıbbi tedavi görmek amacıyla seyahat etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Eğer tıbbi tedavi, 90 günden daha uzun sürerse bu süre içinde Fransa’da bulunmak ve tedavi görmek için tıbbi tedavi amaçlı ulusal vizeye başvurmak gerekir. Fransa Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen aracı kurum olan VFS Global aracılığı ile tıbbi tedavi vizesine başvuru bulunabilirsin.
Fransa sevgili vizesi, Fransa’da ikamet eden veya Fransa vatandaşı olan sevgilisini ziyaret etmek isteyen kişilere verilen C tipi Schengen vizesi türüdür ve sahibine 180 gün içerisinde 90 güne kadar Fransa’da bulunma hakkı tanır. 90 günden uzun süre Fransa’da kalmak isteyen uzun süreli farklı bir vizeye başvurmak gerekir. Örneğin, çalışma, eğitim veya Fransa’da yaşayan aile üyelerinden dolayı aile birleşimi aracılığı ile uzun süreli vize alınabilir, Fransa vatandaşı biri ile sevgili olmak uzun süreli vize almak için yeterli değildir.
Fransa dil okulu vizesi, ülkeye yabancı dil eğitimi almak amacıyla seyahat etmek isteyen ve dil okulundan kabul almış kişilere verilen vize türüdür. Fransa dil okulu vizesini eğitim alacağın programın süresine bağlı olarak kısa süreli (C tipi) veya uzun süreli (D tipi) vize alabilirsin.
Fransa işçi vizesi, Fransa’da faaliyet gösteren bir işverenden belli bir süre için veya kalıcı bir iş teklifi alarak, iş sözleşmesi imzalamış kişilere Fransa’da çalışma ve oturma hakkı tanıyan, çalışma vizesi türlerinden biridir. Fransa işçi vizesi, işin niteliği ve süresine göre kısa süreli veya uzun süreli olarak verilir.
90 günden uzun süren Fransa seyahatleri için Fransa D tipi vize düzenlenir. Fransa D tipi vize yani ulusal vize türleri şu şekilde sıralanabilir.
Aile birleşimi vizesi, yabancı bir ülkede yaşayan bir kişinin eşi, çocukları, ebeveynleri veya diğer akrabalarının yanında yaşama ve çalışmasına imkân tanıyan uzun süreli (D tipi) bir vize türüdür. Fransa’da yasal olarak ikamet eden bir aile üyesi olan kişiler, aile birleşimi vizesine başvurabilirler. Fransa aile birleşimi vizesi yaş sınırı eşyalar için en az 18, çocuklar için ise en fazla 18 olarak belirlenmiştir.
Eş vizesi olarak da adlandırılan Fransa evlilik vizesi, Fransa aile birleşimi vizesinin bir alt türüdür. Fransa vatandaşı olan veya Fransa’da ikamet eden yabancı ülke vatandaşları ile evli kişilere verilen ve oturma izni sağlayan uzun süreli D tipi bir vizedir.
Fransa Au-Pair Vizesi
Fransa Au-Pair vizesi, Fransa’da dil eğitimi almak isteyen 18-30 yaş arası kişilere 1 yıla kadar bir ailenin yanına yerleşme ve çalışma imkânı tanıyan D tipi bir vize türüdür. Ev sahibi ailenin ev işlerine ve çocuk bakımına yardım ederek haftada maksimum 25 saate kadar çalışabilirsin. Au pair vizesine başvurmak için mutlaka Fransızca kursuna katılım da gereklidir.
Fransa çalışma vizesi, Fransa’da 90 günden fazla veya 1 yıla kadar kalarak çalışmak isteyen T.C. vatandaşlarının başvurması gereken vize türüdür fakat çalışma vizesi alan kişiler, doğrudan oturma izni alamazlar bunun için göçmenlik bürosuna ayrıca başvuruda bulunmak gerekir.
Fransa çalışma vizesi türleri:
Fransa Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Fransa iş arama vizesi, Fransa’da ulusal olarak kabul gören bir eğitim kurumundan en az yüksek lisans derecesiyle mezun olan T.C. vatandaşlarının iş aramak ya da iş kurmak amacıyla başvurabileceği uzun süreli bir vize türüdür ve sahibine oturma izni (VLS-TS) sağlar.
Fransa öğrenci vizesi, Erasmus, dil eğitimi, lisans, yüksek lisans gibi amaçlarla Fransa’da faaliyet gösteren bir eğitim kurumundan kabul alan öğrencilere 90 günden fazla süre ile Fransa’da bulunma hakkı tanıyan uzun süreli (D tipi) vize türüdür ve kişinin öğrenci kartı geçerli olduğu süre boyunca toplamda 946 saat çalışma hakkı tanır. Öğrenci vizesi hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Fransa Erasmus vizesi, Erasmus programı kapsamında Fransa’ya gidecek olan T.C. vatandaşlarının başvurabileceği uzun süreli (D tipi) bir vize türüdür. Fransa Erasmus vizesi alabilmek için öncelikle Etudes en France (EEF) kaydı yaptırmak sonra da Fransa Konsolosluğunun yetkilendirdiği aracı vize başvuru merkezine giderek başvuruda bulunmak gerekir. Ayrıca vize başvurularında aylık en az 615 Euro gelir göstermek veya burs alındığına dair belgenin başvuru evrakları arasında mevcut olması gerekir. Peki Erasmus vizesi kaç günde çıkar?
Fransa Erasmus vizesi başvurusu ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanır ancak konsoloslukta yaşanan yoğunluk, resmî tatiller ve eksik belge talepleri vize başvurusunun sonuçlanma süresini 60 iş gününe kadar uzayabilir. Erasmus vize başvurusu için seyahat sağlık sigortası zorunlu tutulmamaktadır.
Fransa vizesi için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz.
Fransa vize fotoğraf ölçüsü 3,5x4,5 cm olarak belirlenmiştir ayrıca vize başvurusu yaparken fotoğrafın 6 aydan eski olmaması, fotoğrafta beyaz fon kullanılması ve kişinin yüzünün fotoğrafın %70-80’ini kaplaması da önemlidir.
19 Haziran 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen karar göre ödenmiş konaklama rezervasyonuna ilişkin belge vize başvuru evrakları arasında bulunmadığı takdirde günlük 120 Euro, konaklama belgeleri varsa günlük 65 Euro ve ucuz konaklama biçiminin kanıtlanması durumunda günlük 32,25 Euro olması gerekir.
Fransa kısa süreli vizeleri, vize işlemleri tamamlandıktan sonra 5-20 iş günü içerisinde çıkarken uzun süreli vize başvuruları 15-20 iş günü içinde sonuçlanır fakat Fransa dış temsilcilikteki yoğunluk, resmi tatil günleri ve eksik belge teslimine göre Fransa vize başvurusu sonuçlanma süresi 2 aya kadar uzayabilir.
Yurtdışı seyahat sigortası, Fransa vize başvurularında planlanan seyahat boyunca hastalık, yaralanma ve ölüm gibi nedenlerle çıkan harcamaları, ülkeye geri dönüş, tıbbi tedavi ve acil hastane bakımına ilişkin masrafları karşılanması amacıyla hazırlanan zorunlu bir evraktır. Fransa seyahat sağlık sigortası, Fransa ile birlikte bütün Schengen ülkelerinde geçerlidir.
Yetişkinler için Fransa vizesi ücreti 80 Euro iken 6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro ve 6 yaşından küçük çocuklar için ise ücretsizdir. 2023 Fransa transit vizesi için 80 Euro ücret alınırken uzun süreli Fransa vizesi ücreti ise 99 Euro olarak belirlenmiştir. Fransa vize harç ücreti, vize başvurularında Euro cinsinden nakit olarak ödenir ve farklı bir para birimi ya da kredi kartı geçerli sayılmaz. 2023 yılı ile seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme ve noter işlemleri ve danışmanlık hizmeti ile birlikte Fransa vize ücreti ortalama 195 Euro tutar.