Kasko Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
Kasko fiyatını belirleyen faktörler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Her yıl kedi, köpek keçi, eşek, manda gibi evcil hayvanlardan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara kadar birçok hayvan türü, trafik kazaları nedeniyle zarar görüyor ancak yaralanmalarına rağmen herhangi bir tedavi merkezine götürülmedikleri için hayatlarını kaybediyorlar. Hayvan kazaları, araçlarda da ciddi zararlara neden olabiliyor. Araç sahipleri, trafikte hayvana çarpma sonucu oluşan kazaların yanı sıra araca fare vb. kemirgenlerin araca girmesi durumuyla da sık sık karşılaşıyorlar. Araca giren bu hayvanların araçta neden olduğu hasarlar araç sahipleri için ciddi bir maddi yük oluşturabiliyor.
Peki trafikte meydana gelen hayvan kazaları araçta oluşan hasarlar sigorta kapsamında mı? Hayvana çarpma sonucu araçta oluşan hasarlar kimler tarafından karşılanıyor? Bu sorulara en doğru şekilde cevap verebilmek için kasko ve trafik sigortaları özelinde ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerekiyor.
1 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları ile birlikte kasko sigortası, kemirgen ve diğer hayvanların aracın motoruna, elektrik ve mekanik aksamına girmesi sonucu oluşan zararlara karşı teminat sağlar. Dolayısıyla kediye köpeğe çarpmada kasko öder mi sorusuna evet öder şeklinde cevap vermek mümkündür. Sen de genişletilmiş kasko yaptırırken ek prim ödemesi yaparak kemirgen ve diğer hayvanların vereceği zarar klozunu da poliçene ekletebilirsin.
Kemirgen ve diğer hayvanlara ilişkin ek teminatın oluşturulmasında, sigorta şirketleri ve sigortalılar arasındaki uyuşmazlıkları çözen Sigorta Tahkim Komisyonuna gelen başvurular etkili olmuştur. Başvurular arasında sigortalı bir aracın aksamlarının fare tarafından kemirilmesi ve hayvan çarpması sonucu araçta hasar oluşması gibi konular yer almıştır. Komisyon, bu durumların kasko sigortası teminatında yer almadığını görmüş ve sigorta şirketinin tazminat ödemesine karar vermiştir. Ancak araç içinde bulunan evcil hayvanların vereceği zararlar teminat dışı bırakılmıştır.
Konu sahipli hayvana çarpma olduğunda dikkate alınması gereken bir husus daha var. Sahipli bir hayvanın trafikte yola atladığını ve bu nedenle kaskolu aracın bu nedenle kaza yaptığını varsayalım, bu durumunda sigorta şirketi, aracın onarım masraflarını kazaya neden olan hayvan sahibinden hukuk yoluyla tanzim eder. Bu konu çok iyi bilinmediği için hayvanın neden olduğu zararlarda hayvan sahiplerinin tazminat ödemek zorunda kaldığı birçok vaka vardır.
Trafik kazalarında yaralanan hayvanların veterinere götürülerek tedavi ettirilmesi durumunda oluşan tedavi masraflarının tamamının sigorta şirketi tarafından karşılandığı iddiası bu alanda en çok tartışılan konulardan biridir. Zorunlu trafik sigortası ile olası bir kaza durumunda karşı tarafta meydana gelebilecek maddi-manevi zararlara yönelik riskler, poliçe limitleri dahilinde teminat altına alınır. Ancak trafik kazalarında hayvanlara ilişkin yapılan tedavi giderlerinin bu sigorta kapsamında olduğuna yönelik yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu algının oluşmasında Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından ZMSS poliçesine yönelik verilen uyuşmazlık kararları etkili olmuştur. Trafik sigortası neleri kapsar öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Emsal teşkil eden olayda, başvuru sahibi aniden önüne fırlayan yavru bir kediye çarpmış, Hayvan Koruma Kanununun 21. Maddesi uyarınca kedinin tedavisini yaptırmıştır. Ancak tedavi sonrasında sigorta şirketi tedavi giderlerini karşılamadığı için bu konuyla ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmuştur. Komisyon, kararında her Türk vatandaşının sahipli-sahipsiz hayvanların yaşama hakkını koruma yükümlülüğü olduğunu belirtmiş ve masrafların sigorta şirketi tarafından karşılanmasına karar vermiştir. Ancak Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen bu ve benzeri uyuşmazlık kararları her vaka için bağlayıcı değildir. Karar sigorta şirketinin inisiyatifindedir.
Hayvanları Koruma Kanunu 4. maddesinde sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi tedavi, koruma, bakım ve gözetim gibi en temel haklara sahip olduğu aktarılmıştır. İlgili maddede yer alan ifadeler şu şekilde sıralanabilir:
Bu ifadelerden sahipli-sahipsiz hayvanlar arasında yaşama hakkı bakımından hiçbir fark olmadığı ve tüm hayvanların eşit haklara sahip olduğu çıkarılabilir. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin sahipsiz hayvanlar için tedavi masraflarının teminat dışı kaldığı iddiasının doğru olmadığı sonucuna varılabilir. Aksine Hayvanları Koruma Kanununun 28.maddesinde belirtildiği üzere kanun hükümlerine aykırı davrananlara yönelik kesilecek idari para cezası uygulanır.
Hayvan kazalarında somut vaka özelinde masraflarının tazminine ilişkin karar verilmektedir. Bu noktada Karayolları Trafik Kanunu’nun (KTK) 85. Maddesini incelemek gerekir. Bahsi geçen maddeye göre motorlu bir araç işletilirken bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olursa, motorlu aracın işleteni doğan zarardan sorumlu olur. eğer sigorta şirketi, sigortalı araç sürücüsünün kusurlu olduğunu tespit ederse araçtaki zararı sürücüden tazmin eder.
Sokak hayvanına çarptığında olay yerini terk eden ve hayvanın ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet veren kişilere idari para cezası uygulanır. Yukarıda da bahsedildiği üzere Hayvanları Koruma Kanunu’nda ister sahipli ister sahipsiz olsun her hayvanın yaşama hakkı vardır. Dolayısıyla kedi ve köpeğe çarpma cezası da idari para cezasıdır. Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir. Aksi takdirde Türk Ceza Kanunu uyarınca mala zarar verme suçu işlemiş olursun. Trafik cezaları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsin.