İşyeri Değişikliğinde ya da İşten Ayrılma Durumunda Kurumsal (Grup) Sağlık Sigortası Ne Olur?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Kurumsal Sağlık sigortaları özel protokol şartları ile yapılanve şirketlere özel düzenlenen kurumsal poliçelerdir. Bir başka ifadeyle işverenlerin çalışanlarına yaptırdığı özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. Artık günümüzde birçok şirket ve işletme çalışanlarına kurumsal sağlık sigortası yaptırıyor. Daha önceki dönemlerde daha kurumsal ve büyük şirketler grup sağlık sigortasını tercih ederken şimdilerde daha küçük çaplı şirketler bile toplu olarak çalışanlarına sağlık güvencesi vermeyi tercih ediyor.

Kurumsal grup sağlık sigortası şirket tarafından yaptırılan bir poliçe türü olduğu için işten ayrılma durumunda çalışanları hangi süreçlerin beklediği de önemli konulardan biri. Şuan bir şirkette çalışıyor ve grup sağlık sigortasına bağlıysan, iş değiştirmen durumunda haklarını, sağlık güvenceni nasıl devam ettireceğini öğrenmen oldukça önemli. İş değiştirmeyi planlıyorsan ya da yakın zamanda işten ayrılacaksan sağlık sigortan için hangi prosedürleri bilmelisin hadi birlikte bakalım.

Kurumsal Özel Sağlık Sigortası İşten Ayrıldıktan Sonra Devam Eder mi, Ne Kadar Devam Eder?

İşten ayrılman durumunda kurumsal sağlık sigortan işveren tarafından fesh edilir, yani devam etmez. İşten ayrıldığın gün itibariyle sağlık sigortan iptal olur ve güvencen sona erer. Ayrılma nedenin fark etmeksizin iptal işlemi yapılır. Bu nedenle iş değişikliği ya da başka bir nedenle işi bırakırsan sağlık güvencenin devam etmesi için farklı bir özel sağlık sigortası yaptırman gerekir.

"İş yeri sigortası nedir?" başlıklı yazımızı okuyarak iş yeri sigortası hakkında bilgi edinebilirsin. 

İşten Ayrılma Durumunda Grup Sağlık Sigortası İçin Hangi İşlemler Yapılır?

Çalıştığın kurumun işten ayrıldığını ve özel sağlık sigortası poliçenin iptal edilmesi gerektiğini sigorta şirketine yazılı olarak bildirmesi gerekir. Burada senin bilgi verme zorunluluğun yoktur, çalıştığın kurum bilgileri iletmekle yükümlüdür. Bu bilgilendirme işten ayrıldığın tarihte yapılmalıdır. Bildirimin geç yapılması durumunda haksız ödenen tazminat tutarları çalıştığın kurum tarafından sigorta şirletine geri ödenir. Eğer anlaşma gereği kurumsal sağlık sigortanın primlerini sen ödüyorsan ayrıldıktan sonra haksız ödenen tazminat tutarını da yine senin sigorta şirketine geri ödemen gerekecektir.

Kurumsal Sağlık Sigortasından Geçiş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer iş değişikliğin belirliyse ve yeni geçeceğin şirket sana kurumsal ÖSS veya TSS poliçesi yaptıracaksa grup sağlık sigortasından devam edebilirsin. Ya da yeni işyerin belirli değilse ve özel sağlık sigortası güvencesinden yararlanmaya devam etmek istiyorsan grup sağlık sigortasından bireysel sağlık sigortası poliçelerine geçiş yapabilirsin. Her iki durumda da kazandığın hakların geçiş yaptığın şirkette nasıl değerlendirileceği dikkat etmen gereken bir konudur. Özel sağlık sigortanda şirket değişikliği yapmak için ise dikkate etmen gereken bazı hususlar vardır. Özel sağlık sigortası şirket değişikliği adımları hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Kurumsal sağlık sigortanı, kazanmış olduğunuz haklar ile başka bir sigorta şirketine geçirebilmen mümkün. Bu aşamada gerekli başvuruları yapmak ve sigorta şirketlerinin özel prosedülerini bilmen hak kaybı yaşamaman için oldukça önemli.

Kurumsal poliçenden bireysel sağlık poliçesine geçiş işlemleri dikkatle takip etmen gereken bir süreçtir. Geçiş haklarının değerlendirilmeye alınması için işten çıkış yaptıktan sonra 30 gün içerisinde bireysel sağlık sigortasını yaptırman yani poliçeni satın alman gereklidir. Geçiş yaptığın sigorta şirketinin geçiş için uyguladığı prosedüleri öğrenmen faydana olacaktır, çünkü özel şartlar her sigorta şirketinde farklı uygulanabilir.

Aynı şartlar kurumsal poliçenden diğer bir şirketin kurumsal sağlık sigortasına geçiş yaparken de geçerlidir. 30 gün olan başvuru sürecini geçirmen hak kaybı sorunu yaşamana neden olabilir. Bu nedenle iş değişikliği yapacaksan ve kazanılmış hakların varsa ayrıca dikkat etmen gerekecektir.

Kurumsal Sağlık Sigortasında Elde Edilen Haklar Nasıl Korunur?

Geçiş için 30 günlük sürede başvuru yapmazsan hak kaybına uğrama sorunlarıyla karşılaşabilirsin ya da yeni şirketin özel şartları kazandığın hakları kapsamayabilir. Örneğin kurumsal sigortalı olduğun süreçte yaşadığın bir hastalık, geçiş yapmak istediğin sigorta şirketinde kapsam altına alınmayabilir. Aynı şekilde kazandığın bir hasarsızlık indirimi yeni şirketin fiyat politikasına uymayabilir. En önemli kazanılmış haklardan olan ömür boyu yenileme garantisi ve bekleme süresinden muaf olma avantajları, zamanında başvuru yapmaman durumunda yeni şirkette geçerli olamayabilir. Bu nedenle haklarını korumak için yeni şirketin prosedürleri hakkında bilgi alman gerekir.

Hak kaybı konusunda dikkat etmen gereken bir başka konu da kurumsal poliçenle geçiş yapacağın yeni sigorta şirketinin aynı ya da farklı olması konusudur. Genel olarak geçiş yaparken aynı sigorta şirketinden devam etmek kazanılmış hakları koruma açısından daha avantajlıdır. Şirketlerin prosedürleri özel şartlarına göre değiştiği için farklı şirkete geçiş süreci daha karmaşık olabilir. Bu nedenle eğer farklı bir sigorta şirketine geçiş yapacaksan süreci sigorta şirketiyle görüşerek ilerletebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.