Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? 

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

hayat sigortası nedir ne işe yarar

Hayatta iyi sürprizler olduğu gibi maalesef ki kötü olaylar da yaşanabiliyor. Hayat koşuşturmacası içerisinde çoğunlukla bu gerçeği unutuyor ve hazırlık yapmayı ihmal ediyoruz. Oysa hayat sigortasının önemi bu olumsuz durumlarda ortaya çıkıyor! Hayat sigortası belki de öngöremediğimiz durumlar karşısında hazırlıksız yakalanmamak adına hem kendimize hem de sevdiklerimize yapabileceğimiz en büyük iyilik! Gel hayat sigortasını biraz daha yakından inceleyelim!

Hayat Sigortası Nedir?

Hayat sigortası, ana teminatı olan vefat teminatı kapsamında her türlü vefat durumunda sigortalının ailesine ve poliçede belirttiği diğer kişilere tazminat ödenmesini sağlayan isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Ayrıca dilersen poliçenin kapsamını kaza sonucu tedavi masrafları, hastalık ve kaza sonucu daimî sakatlık, gibi durumları da içermesi amacıyla ek teminatlarla genişletebilirsin. Hayat sigortası yaptırdığında poliçe süresi boyunca işsizlik, tam ve kalıcı sakatlık gibi olumsuz durumlarda sigorta şirketin sözleşmede belirtilen teminat tutarı kadar ödeme yapar. Tasarruf yapmak isteyen ve olası risklere karşı kendisini güvenceye almak isteyen herkes hayat sigortasından yararlanabilir. Kendini maddi anlamda güvence altına almak için başvurabileceğin yöntemlerden biri de Bireysel Emeklilik Sistemi'ne başvurmaktır. Eğer mevcut bir BES hesabın var ve bu hesabı iptal etmeyi düşünüyorsan Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir? konulu içeriğimizi okuyabilirsin.

Hayat Sigortası Ne İşe Yarar? Hayat Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Kendine hiç şu soruyu sordun mu? Bir gün başıma talihsiz bir olay gelirse ve ailem benim gelirimden mahrum kalırsa ne olur? Ailem şu an içinde yaşadığımız evi kaybedebilir, çocuklarım okudukları özel okulu bırakıp devlet okuluna devam etmek zorunda kalabilir ve ileride üniversite okumak için yeterli parayı bulamayabilirler. Eşim mecburen istemediği bir işte çalışmak durumunda kalabilir ve en önemlisi bana bir şey olursa aileme kim sahip çıkar? 

Hayat sigortası yaptırdığın takdirde bu konularda endişelenmene gerek kalmaz. Çünkü hayat sigortası, günlük yaşantında başına gelebilecek birçok riski teminat altına alır ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda da hem sana hem de sevdiklerine maddi anlamda güvence sağlar. İşte hayat sigortasının 10 avantajı!

  1. Hayat sigortası, kaza veya bir hastalık sonucu vefat etmen durumunda ailene bırakacağın bir finansal desteğin var demektir. Manevi açıdan yokluğunu hisseden ailenin maddi anlamda rahatlamasına yardımcı olursun. 
  2. Maluliyet ve sakatlık durumunda maddi açıdan zorluk yaşamazsın ve yaşam kaliten düşmez. Tam ya da kısmi hastalık durumunda hayatını aynı şekilde idame etmeni sağlayan maddi güvence sunar. Tam maluliyet ve sakatlık durumlarına karşı güvence sağlayan sigorta türlerinden biri de kritik hastalık sigortasıdır. Kritik hastalıklar sigortası ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 
  3. Hayat sigortası vergi indiriminden yararlanabilirsin. Ödediğin hayat sigortası primlerinin %15’e kadar bir kısmı vergi matrahından düşer.
  4. Kredi borç ödemelerinin devamlılığı sağlanır.
  5. Eğer eğitim hayatı devam eden çocukların varsa eğitimleri yarıda kalmaz. 
  6. Kira, giyim ve gıda gibi önemli masrafları karşılayarak ailenin yaşam standardının düşmesini önlersin. Çünkü hayat sigortası, vefat durumunda ailenin ihtiyaçlarını karşılamaları için toplu para olanağı sağlar.
  7. Hayat sigortanın primlerini aylık taksitler halinde ödeyebilirsin. Böylece bütçeni zorlamazsın. 
  8. Hayat sigortası poliçenin teminatlarında belirtilen hastalık ve kazalar nedeniyle sakat kalırsan tedavi giderlerin sigorta şirketin tarafından karşılanır. 
  9. Beklenmedik ve yüksek tutarlı tedavi giderlerin düşük primlerle ödenir. 
  10. Vefat halinde veraset vergisi gibi borçlar ile ailene yük olmazsın. 

Bankalar vefat, işsiz kalma gibi risklere karşı kredi çekmek isteyen kişilerden hayat sigortası yaptırmalarını talep etmektedirler. Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Hayat Sigortası Teminatları

Sigorta çeşitleri arasında yer alan hayat sigortalarının en temel teminatı, “vefat teminatı” olarak bilinir. Sigortalı kişinin vefat etmesi durumunda lehtar veya kanuni varislerine sigorta poliçesinde belirtilen tutar kadar teminat ödenir. Hayat sigortası poliçelerinin kapsayabileceği diğer teminatları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kaza, hastalık ya da doğal yoldan vefat durumunda toplu ödenir.
  • Kaza, hastalık ya da sakatlık durumunda iş kaybı nedeniyle oluşacak maddi zararları telafi eder.
  • Kaza ve hastalık durumunda gerekli tıbbi giderlerin bir kısmının ödenmesi ve tedavi masraflarını karşılar.
  • İstem dışı işsizlik gibi durumlarda gündelik olarak tazminat ödenmesi yapar.
  • Poliçede belirtilen süre sonunda olası riskler gerçekleşmezse birikimleri toplu olarak geri öder.
  • Meslek sahibi kişiler için kaza veya hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik teminatı sunar.

Hayat Sigortası Türleri

Hayat sigortalarını farklı gruplar altında inceleyebiliriz. 

  • Karma Hayat Sigortası

Uzun dönemli bir sigorta türü olan karma hayat sigortası, sigortalının hayatını kaybetmesi durumunda poliçede belirtilen kişilere tazminat ödenmesini sağlar. Eğer teminat süresince hayatta kalman durumunda ödediğin primleri geri alabilirsin.

  • Birikimli Hayat Sigortası

Birikimli hayat sigortası, poliçe süresi en az 10 yıl olan uzun dönemli sigortalardan biridir. Feri kaza, maluliyet ve yaşam kaybı teminatlarıyla birlikte toplanan primlerden genel giderler, risk primleri ve komisyon kesintileri düşüldükten sonra kalan tutar yatırıma dönüştürülür. 

  • Yıllık Hayat Sigortası

Yıllık hayat sigortası, yalnızca ölüm teminatı sunar. Poliçede belirtilen teminat tutarı, bir sene gibi bir süre için vefatın durumunda daha önce belirlediğin kişilere (lehtarlara) ödenir. Her yıl yenilenebilen yıllık hayat sigortası, Hayat Sigortası Genel Şartlarında belirtilen her türlü vefat durumunu kapsar. Bu sigorta türünün en önemli özelliği opsiyonel birçok seçenek sunmasıdır. Dilersen poliçene ekleteceğin teminatlar sayesinde güvence alanını genişletebilirsin. Bu üründen faydalanabilmek için 18-65 yaş arasında olman gerekir. 

  • Uzun Süreli Hayat Sigortası

Minimum 2 yıllık düzenlenebilen bu sigorta türü, uzun sürede başına gelebilecek ölümcül kaza ve risklere karşı seni güvence altına alır. Tazminat seçenekleri bakımından esneklik sağlayan uzun süreli hayat sigortası, 18-64 yaş aralığında kişiler için yapılabilir. Ancak sigortalının yaşı ile poliçe geçerlilik tarihinin toplamının 70’i geçmemesi gerekir. Örneğin 65 yaşındaysan ve 4 yıllık bir sigorta poliçesi yaptırmak istiyorsan yaşın ile poliçe süresinin toplamı 69 olacağı için bu sigortadan faydalanabilirsin. 

  • Grup Hayat Sigortası

Grup hayat sigortası, aynı tüzel kişiye bağlı olarak çalışan 10 kişiyi kapsar. Ölüm ve sürekli sakatlık gibi durumlarda tazminat ödenmesini sağlar. 

  • Eğitim Sigortası

Bu hayat sigortası çeşidi, kaza veya vefat durumunda çocuğunun veya çocuklarının eğitiminin devamlılığını sağlar. Çocuk için eğitim sigortası hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

  • Maluliyet Sigortası

Sigorta poliçesinde belirtilen herhangi bir kazanın oluşması ve sürekli durumunda sigorta bedeli üzerinden tazminat almanı sağlar.

Ferdi kaza sigortası yaptırarak beklenmedik ani kaza durumlarına karşı kendini güvence altına alabilirsin. Ölüm ve kaza hâlleri ile sağlıkla ilgili durumları kapsayan ferdi kaza sigortası, poliçede belirlenen oranda tazminat ödenmesini sağlar. 

  • Sağlık Sigortası

Sağlık sigortası yaptırdığında hayatın boyunca karşılaşacağın hastalık risklerine karşı kendini güvence altına almış olursun. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarında geçerli olan sağlık sigortası, ayakta veya yatarak tedavi masraflarını karşılar.

  • Kredili Hayat Sigortası

Kredi Hayat Sigortası, kredi süresi boyunca kullanılabilen ve ödediğin kredi tutarı kadar vefat teminatı sunan bir sigorta sözleşmesidir. Poliçenin geçerli olduğu süre içerisinde hayatını kaybeden sigortalının banka borcu sigorta tarafından ödenir. Varsa geri kalan sigorta teminatı, lehtar veya kanuni varislerine ödenir. 

Kredili hayat sigortasında ödeyeceğin prim; yaşın, kredi süren, peşin veya aylık olmak üzere prim ödeme modelin, kredi tutarı ve sağlık durumuna göre belirlenir. Primi, peşin olarak ya da ilk bir yıl için aylık taksitlerle ödeyebilirsin. 

  • Azalan Bakiyeli Kredi Sigortası

Teminat tutarının her yıl belirtilen miktarda azaldığı azalan bakiyeli kredi sigortasının prim tutarı, diğer sabit bakiyeli ürünlere göre çok düşüktür. Ayrıca ferdi kaza sigortasına göre daha fazla güvence elde edersin. Teminat tutarın her yıl belirtilen miktarda azalır. Azalan bakiyeli kredi sigortasına 2 yıldan 30 yıla kadar yaptırabilirsin. 

  • Özel Durum Sigortası

Özel durum sigortası herhangi bir sigorta kapsamında olmayan özel durumlar için yaptırılan bir sigorta ürünüdür.

 

Hayat Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Hayat sigortası poliçe sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için izlenebilecek birçok pratik yol vardır. Hayat sigortanı, e-Devlet portalı gibi online kanallar aracılığıyla sorgulayabilirsin. 

Hayat sigortanı sorguladıktan sonra sigorta poliçenin hangi firmadan yapıldığını, kaç tane sigorta poliçenin olduğunu, bu poliçelerin özelliklerini ve teminatlarını öğrenebilirsin. Sorgulama işleminin bir diğer yararı, hayatını kaybeden kişinin bilinmeyen başka bir hayat sigortası poliçesinin var olup olmadığının keşfedilmesine olanak tanımasıdır. Eğer senin de birden fazla poliçen varsa bu durumda yakınlarının sigortadan tazminat alabilmeleri için en fazla 7 yıl geçmesi gerekir. Çünkü vefatın üzerinden 7 yılı geçtiğinde poliçe zaman aşımına uğrar. 

Hayat Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sözleşmede aksi belirtilmediği takdirde bir yıllık olarak düzenlenen hayat sigortası poliçesi almak için ödenmesi gereken primler farklı değişkenler dikkate alınarak hesaplanır. Hayat sigortasının ne kadar ödeyeceği poliçendeki teminatlar ve primler üzerinden belirlenir. Belirlenen primler hayat sigortası kapsamındaki teminat tutarı üzerinden lehtara ödenir. 

Hesaplanan primler için ödeme süreçleri sigorta şirketlerine göre değişir. Prim iadeli hayat sigortalarında poliçe kapsamında prim iadesi alabilirsin. Bunun için bankaya başvuru yapman yeterlidir. Başvurun onay alırsa takip eden 30 iş günü içinde sigorta şirketi tarafından gerekli ödeme yapılacaktır. 

Hayat Sigortası İptali Nasıl Olur?

Hayat sigortası iptal edilebilmesi için bazı kriterler vardır. Eğer kredi çekme aşamasındayken banka rehin uygularsan hayat sigortası iptali mümkün olmaz. Kredilere bağlı olarak sigortalar, ihtiyari ve zorunlu olarak iki sınıfa ayrılır. İhtiyari grupta olan hayat sigortalarında seçme hakkı sana aittir. Eğer hayat sigortası ihtiyari olarak yapıldıysa iptal işlemi daha kolay gerçekleşir. İptal başvuru yapmak için hayat sigortası prim ödemelerini gösteren belgeleri sigorta şirketine iletebilir ve poliçe şartları doğrultusunda hayat sigortanı iptal edebilirsin. 

Söz konusu sigorta, banka tarafından senin adına yaptırıldığı ise farklı prosedürler izlenir. Bu süreçte hayat sigortası istemediğini bankaya bildirebilir ve yapılmamasını talep edebilirsin. Eğer ilgili banka konu ile ilgilenmezse Tüketici Hakem Heyetine kredi hayat sigortası iptal dilekçesi yazabilirsin. Hakem heyeti anlaşma ve sigorta poliçenin şartlarını inceler ve uygun bulması durumunda sigorta poliçen iptal edilir. 

Hayat Sigortası Geri Alma İmkânı Var Mı?

Kredi bağlantılı olan hayat sigortalarında ödenen primleri geri almak mümkün. Ancak bunun için öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunman ve inceleme sonucunu beklemen gerekir. Kredi hayat sigortası, kredi vadesinin sayısına denk gelecek biçimde yapıldığı için poliçeni iptal ettirmesen prim iadesi alabilirsin. Örneğin 36 ay vade ile kredi aldığını varsayalım, bu durumda poliçe süresi de 36 ay olacak biçimde planlanır. Kredi borcunu vade gelmeden kapatırsan geri kalan sürede poliçeden faydalanmayacağın için iade talep edebilirsin. İade alabilmek için bankaya dilekçe yazabilirsin, 30 gün içinde iade gerçekleşecektir. 

Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu hakkında bilgi almak istersen yazımızı okuyabilirsin.

Hayat Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Hayat sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Yani devlet yaptırımında olmadığından her sigorta şirketinin teminatları ve primleri farklıdır. Hayat sigortası fiyatlarını ek teminatlar, yaş ve sigorta şirketinin politikaları belirler. Elbette erken yaşta hayat sigortası yaptırmak daha avantajlıdır. 
 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.