Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

İhtiyaç ve beklentilerine göre tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası yaptırarak olası risklere karşı sağlığını güvence altına alabilirsin. Her iki sağlık sigortası ürününden alacağın hizmetler farklılık gösterebilir. Eğer tamamlayıcı sağlık sigortası mı özel sağlık sigortası mı yaptıracağına karar veremiyorsan yazımızı okuyarak özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farkları ve bu sigortaların kapsamları hakkında bilgi sahibi olabilir, kendin için en doğru kararı verebilirsin. 

Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fark Tablosu

Farklılık Konusu Özel Sağlık Sigortası Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
SGK'lı Olma Şartı

SGK'lı olma şartı yok. Sigorta şirketlerinin özel şartlarına (yaş, geçmiş hastalık vs.) uyan herkes ÖSS yaptırabilir.

SGK'lı olma şartı var. Çalışanlar, emeklililer ve SGK'lıların eş ve çocukları TSS yaptırabilir, SGK bağlantısı olmayan kişiler yaptıramaz.
Ayakta Tedavi Limiti Ayakta tedavi için belirli bir ücret limiti vardır. O limit dahilinde ayakta tedavi işlemleri için ücret ödenmez. Poliçe dönemi bitmeden limit aşılırsa sigortalı bütçesinden karşılar. Ayakta tedavi için adet sınırı vardır. 8/10 adet şeklinde poliçelere göre değişebilir. Her muayene adeti içerisinde verilen tahlil tetkikler ücretsizdir.
Yatarak Tedavide Bekleme Süresi Genelde 1 yıllık bekleme süresi vardır. Poliçeye, hastalık ya da ameliyat konusuna göre değişebilir. Genelde 3 aylık bekleme süresi vardır. Poliçeye, hastalık ya da ameliyat konusuna göre değişebilir.
Yurt Dışı Kapsamı Yurt dışı teminatı dahil olan poliçelerde uluslararası sağlık hizmeti alınabilir. Yurt dışı için poliçe kapsamı esnektir, teminat olarak ekletilebilir. Yurt dışında geçerli değildir, sadece Türkiye'de kullanılabilir. SGK zorunluluğu gereği ek teminat olarak da poliçeye dahil edilemez,
Özel Muayenehanelerde Geçmesi Anlaşmalı doktor kapsamı üzerinden özel muayenehanelerde de geçerlidir. Artı olarak ÖSS anlaşması olmayan doktorlar için de bazı indirim avantajları sunabilir. Poliçe kapsamına göre indirim olup olmacağı ve oranı değişebilir.  TSS sadece SKG anlaşmalı özel hastane olan sağlık kuruluşlarında geçerlidir. Özel muayenehanelerdeki sağlık hizmetlerini karşılamaz.
Hastane Ağı TSS'ye göre daha geniş bir hastane ağı vardır. SGK anlaşması olmayan A+ hastanelerde de geçer.  ÖSS'ye göre daha sınırlı bir hastane ağı vardır. SGK anlaşması olmayan hastanelerde geçmediği için genelde B sınıfı özel hastanelerde geçerlidir. 
Sigorta Prim Ödemeleri TSS'ye göre daha yüksek primlere sahiptir. Esnek ve geniş teminat kapsamı, hastane ağının geniş olması, A+ hastanelerde geçmesi primin yüksek olmasına neden olur. ÖSS'ye göre daha uygun primlere sahiptir. SGK'nın karşıladığı sağlık hizmetlerini tamamlaması nedeniyle ÖSS'ye göre daha kısıtlı teminat kapsamına ve hastane ağına sahiptir, bu nedenle daha düşük fiyatlıdır.
Katılım Payı Sigorta şirketi, poliçede belirtilen ödeme yüzdesi dahilinde sağlık hizmetini karşılar. Arta kalan kısım katılım payıdır ve sigortalı kendi bütçesinden öder. Katılım payı sigorta şirketlerine ve ürüne göre değişebilir. Her muayene başına sadece 15 TL katılım payı ücreti vardır. Başka bir fark ücreti yoktur, muayene, tahlil ve tetikler ücretsizdir. 15 TL sigorta şirketi ve ürüne göre değişmez sabittir.
Şirket ve Sigortalı Arasında Maliyet Paylaşımı Poliçenin kapsamına göre sağlık hizmetinin bir kısmını sigortalı öder. Örneğin %20 katılım payı olan bir poliçeyse, tedavi ya işlemin %80'nini sigorta şirketi öder, geri kalanı sigortalı bütçesinden karşılar. Katılım oranı şirketlere göre değişebilir. Fark ücreti yoktur, poliçe kapsamındaki sağlık teminatlarının tümünü sigorta şirketi öder. Örneğin muayene ücreti, muayenede doktorun istediği tahlil ve tetkikler bir muayene hakkı içerisinde sayılır ve tüm masraf şirket tarafından karşılanır. Sigortalı işlemden bağımsız sadece 15 TL katılım payı öder.

 

Özel Sağlık Sigortasının TSS'den Daha Pahalı Olmasının Nedenleri

  • TSS'de SGK'lı olma şartı aranırken özel sağlık sigortasından SGK'lı olmadan da yararlanabilirsin. 
  • ÖSS'nin anlaşmalı sağlık kurum ağı TSS'ye göre daha geniştir. TSS'de SGK anlaşması olan özel hastanelere gitmek gerekirken, ÖSS'de hastanenin SGK anlaşması olma şartı yoktur. Bu anlamda ÖSS ile daha geniş bir hastane ağından yararlanabilirsin. 
  • ÖSS'de SGK anlaşmalı olan hastane zorunluluğu olmadığı için tedavi masraflarını tamamen sigorta şirketi öder. TSS'de ise SGK anlaşması olan tedavilerde belirli bir kısmını SGK öder, bu anlamda sigorta şirketinin ödeme yükümlülüğü ÖSS'ye göre daha azdır.
  • ÖSS'de muayene ve tedaviler fiyat limitleri ile sınırlıdır. Yani bir tedavi masrafının %80'ini sigorta şirketi öderken, %20'sini sigortalı ödemek durumundadır. Bir başka teminat kullanımı da sınırsız limit hakkıdır. Eğer ÖSS poliçe kapsamı sınırsız limitlere sahipse, ücret ödemeden sağlık hizmeti alınabilir. TSS'de ise muayene hakkı adetle sınırlıdır. Yılda 8/10 arası bir muayene hakkını kapsar.
  • ÖSS'de ilaç harcamaları kapsam içerisindedir. Doktor reçete yazdığı zaman ilaçlar ücretsiz olarak ÖSS poliçesi kapsamında alınabilir. TSS'de ise ilaç ödemesinin tamamını poliçe karşılamaz. İlaç alırken ortaya çıkan fark ücretinin ödenmesi gerekebilir. İlaç teminatının ÖSS'de olması ilaç tedavisi içerisinde sayılan serum tedavisinin de karşılanmasını sağlar. TSS'de ilaç teminatı olmadığı için ayakta tedavi kapsamında serum masrafları karşılanmayabilir ama ÖSS de serum tedavisi ilaç teminatından ödenir. Serum tedavisi hakkında merak ettiklerin varsa serum nedir yazımıza göz atabilirsin. Artı olarak tamamlayıcı sağlık sigortası serumu karşılar mı konusu için de detaylı bir açıklama istiyorsan hemen buradan bilgi alabilirsin.
  • ÖSS'nin teminatlarını genişleterek yurt dışında sağlık hizmetinden yararlanmak mümkündür. TSS'de ise yurt dışı teminatı olmadığı için olmadığı için yurt dışındayken TSS poliçenden yararlanamazsın.

Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

SGK’lıysan Özel veya Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına ihtiyacınızın olmadığını düşünebilirsin. Ancak Özel veya Tamamlayıcı Sağlık Sigortan varsa istediğin sağlık kuruluşundan istediğin zaman sağlık hizmeti alabilirsiniz. Ameliyat ya da laboratuar işlemlemlerin için uzun süreler beklemene gerek kalmaz. Üstelik poliçende yer alan hizmetlerden ekstra ücret ödemeden faydalanırsın. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar ve Kimler Yaptırabilir?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun limitlerini aşan durumlarda sağlık masraflarını karşılamak için yaptırılan bir sigorta ürünüdür. SGK’lı kişiler bu sigorta ürünü sayesinde anlaşmalı özel hastanelerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. 

TSS’de hastane masraflarının tümü karşılanır, sadece muayeneden önce 15 TL’lik hastane katılım ücreti ödemen gerekir. TSS kapsamında ayakta ve yatarak tedavi teminatı  karşılanır. 

Belirtmekte fayda var; Amerikan Hastanesi, Acıbadem, Memorial ve Florance Nightingale hastane grupları Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında değildir. SGK’nın anlaşmalı olduğu ve poliçenizde yer alan diğer özel hastanelerden hizmet alabilirsin. Yıllık muayene limitin 8-10 arasında değişebilir. 

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir konulu yazımızı okuyabilirsin.

Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar ve Kimler Yaptırabilir? 

Sağlık masraflarını poliçedeki limitler dahilinde karşılayan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türünde SGK’lı olmak zorunlu değildir. Muayene, fizik tedavi gibi ayakta tedavi teminatlarını karşılar. Ayrıca kemoterapi, radyoterapi, ameliyat gibi yatarak gerçekleşen tedavi masraflarını da güvence altına alır. 

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Özel Sağlık Sigortası Nedir konulu yazımızı okuyabilirsin. Kapsamlar hakkında detaylı bilgiye de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı adlı içeriğimizden ulaşabilirsin.

Özel Sağlık Sigortası mı, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası mı? 

Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı arasındaki farkları bilmek, TSS ve ÖSS arasında tercih yapmanı kolaylaştıracaktır. Eğer yurt dışında yaşamıyorsan, SGK güvencen varsa, özel sağlık kurumlarından hizmet almak – bütçeni zorlamak istemiyorsan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak senin için daha avantajlı olacaktır. Aynı zamanda eğer önceden gelen ve yüksek masraflı sağlık hizmeti almanı gerektirecek bir rahatsızlığın yoksa tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak da daha mantıklı bir karar olacaktır. 

Eğer tekrar nüksetmesi mümkün olan, kalıtsal ve yüksek masraflı tedavi gerektiren bir rahatsızlığın varsa özel sağlık sigortası yaptırman daha isabetli bir karar olacaktır. Üstelik özel sağlık sigortası SGK anlaşmalı olmayan hastanelerde de geçerli olduğu için SGK’lı olmasan da sağlık sigortası yaptırarak sağlık hizmeti alabilirsin. Eğer yurt dışına sık sık gidip geliyorsan ve ek ödemeler bütçeni zorlamayacaksa esnetilebilir yapısı ile yine bu sağlık sigortası senin için en isabetli tercih olacaktır. Ömür boyu yenileme garantisi ise oldukça önemlidir.

Bütçene ve beklentilerine en uygun özel sağlık sigortasını bulmak için detaylı bir araştırma yaparak farklı teklifleri inceleyebilirsin. Sigortam.net üzerinden Özel Sağlık Sigortası teklifi ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifi alabilir, sigorta şirketleri tarafından sunulan ürünlerle karşılaştırma imkanı yakalayabilirsin. Sigortam.net uzmanlarına 7/24 ulaşmak için 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattını da arayabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.