Detaylı Ultrason Nedir? Nasıl Yapılır?
Detaylı ultrason, gebeliğin farklı dönemlerinde bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Sağlık sigortasına sahip olman özel hastanelerden hizmet alman açısından birçok avantaj sağlar ve yıllık olarak bütçeni en verimli şekilde kullanmanı mümkün kılar. Sağlık sigortasında vergi indirimi avantajı da maddi açıdan bütçene destek olan bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Tamamlayıcı (TSS) ya da özel sağlık sigortası (ÖSS) yaptırdığında vergi indirimi alabilirsin. Oldukça merak edilen sağlık sigortasında vergi indirimi konusunu yazımızda detaylarıyla açıkladık.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmek için ödenen ücrete prim adı verilir. TSS, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte aylık taksitler halinde ödenerek satın alınabiliyor. Bu anlamda da her ay sigortaya ödeyeceğin prim tutarının belirli kriterlere uygun olması şarttır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi alabilmek için her ay sağlık sigortasına ödenen prim tutarının;
Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi dilekçe örneğini çalıştığın şirketten alarak gerekli başvuruda bulunabilisin. Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi bordro belgene de yansır yani TSS'ini yaptırdıktan sonra maaş belgende vergi indirim tutarını görebilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigorta vergi indirimi 2024 şartları ve yapman gerekenler için kendi şirketinden en güncel bilgileri öğrenebilirsin.
Yukarıdaki şartlar sağlanıyorsa vergi indirim avantajından yararlanabilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası toplam prim ücreti %15'ini alarak vergi iadesini hesaplayabilirsin. Örnek üzerinden adım adım açıklayalım.
Özel sağlık sigortası vergi indirimi hesaplamada da yukarıda bahsettiğimiz TSS için olan şartlar geçerlidir. Her ay özel sağlık sigortasına ödenen prim tutarı, brüt ücretinin %15'ini geçemez. Kendi brüt ücretin üzerinden en fazla alabileceğin özel sağlık sigortası vergi indirim tutarını bu mantıkla hesaplayabilirsin.
Özel sağlık sigortası vergi hesaplama 2024 şartları için yine kendi çalıştığın şirketten bilgi alman faydalı olacaktır. Her şirket uygulama ve başvuru sırasında kendi şartlarına göre davranabilir. Bu açıdan özel sağlık sigortası bordrolaştırma yapabilmek ve vergi indirimini maaş belgende görebilmek için şirketinle iletişime geçmeni öneririz.
İndirimden iki farklı grup yararlanabilir. Bunlardan ilki bordrolu olarak tarif edilen ve 4A veya 4C şeklinde sınıflandırılan çalışanlardır. İndirimden yararlanabilmeleri için sigorta faturası ya da kart ekstresi ile çalıştıkları şirketin muhasebesine başvurmaları gerekir. Burada brüt maaş içerisinde yer alan gelir vergisi kaleminden, ödenen primin %15’i kadarının düşürülmesi sağlanır. Böylece alınan net maaş daha yüksek olabilir.
Şahıs şirketi gibi gelir bildiriminde bulunan vergi mükellefleri de gelir vergisi indiriminden faydalanabilir. Prim ödemesi yapılan yıl içerisindeki matrah da gösterilerek vergi indiriminden yararlanılabilir.
Sigorta sınıfları hakkında daha detaylı bilgi almak için "4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Gelir vergisi ödeyen ve indirimden yararlanabilen kişiler şöyle sıralanır:
Kısacası gelir vergisi ödeyen herkes, primlerini ödedikten sonra indirimden faydalanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmalı hastaneler neler hemen öğrenebilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortasını, kişiler eşleri veya çocukları için aile özel sağlık sigortası şeklinde yaptırabilir. Burada da ödenen primlerin %15’ine kadar olan kısım gelir vergisi indirimine tabi tutulabilir.
Burada çocuklar ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir husus söz konusu: SGK kapsamında yer alan bir kişinin, çocuğu da 18 yaşına kadar SGK kapsamında yer alır. 18 yaşından sonra ise sadece öğrenci olan çocuklar için SGK güvencesi bulunur ve bu hak 25 yaşına kadar sürer.
Yani 18 yaşından büyük ve öğrenci olmayan ya da 25 yaşından büyük çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmek mümkün değil. Bu nedenle de vergi indiriminden faydalanılamaz. Diğer tüm durumlarda primi ödeyen kişi, gelir vergisi indirimi alabilir.
Gerçek kişilerin, yıl içerisinde elde ettikleri kazanç ve gelirlere istinaden alınan vergiye gelir vergisi denir. Tüzel kişiler, yani şirketler gelir vergisi ödemez, kurumlar vergisi öder. Şirket ortakları ise kar payı dolayısıyla elde ettikleri kazançları üzerinden gelir vergisi öder.
Şahıs şirketi sahipleri ve bordrolu çalışanlar da gelir vergisine tabidir. Bordrolu çalışanların gelir vergisi, maaş aldıkları şirketin muhasebe departmanı tarafından brüt maaştan kesilerek ödenir. Yani bordrolu çalışanlar herhangi bir işlem yapmadan brüt maaşlarından gelir vergisi kesintisi gerçekleşir.
Şahıs şirketi gibi özel işletme sahipleri ise beyanlarına istinaden yılın belirli dönemlerinde vergi dairesi veya bankalar aracılığı ile vergi ödemelerini gerçekleştirirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı hakkında detaylı bilgi alabilirsin.
Vergi indirimlerinden faydalanıp özel hastanelerin konforunda sağlık hizmetleri alabilmek için sigortam.net aracılığı ile özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsin. Üstelik sigortam.net ile onlarca farklı sigorta şirketinden teklif alabilir ve ihtiyacına uygun sigorta seçeneklerinden faydalanabilirsin.