Trafik Sigortası Yenileme Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Şehrin karmaşasından uzakta açık denizlerde kendini huzurlu hissedenlerden misin? Peki mavi suların, güneşin ve özgürlüğün keyfini çıkarırken tekneni/yatını olası risklere karşı güvence altına almak istemez misin? Örneğin, marinada bulunan bir teknede yangın çıkması ve yangının teknene sıçraması gibi. Önlem almak için hiç vakit kaybetmeden nakliyat sigortası poliçe türlerinden biri olan tekne sigortası yaptırabilir, yalnızca seyir halindeyken değil, çekek ve marinada iken de tekneni karaya oturma, yanma, çalınma ve çarpışma gibi risklere karşı kendini güvence altına alabilirsin.
Gel, “Tekne – yat sigortası nedir, teminatları nelerdir?” birlikte inceleyelim.
Tekne sigortası ya da diğer adıyla yat sigortası, denizde olabilecek risklere ya da karada bağlama yerlerinde oluşabilecek hasarlara karşı maddi güvence sağlayan poliçelerdir. Denizde ve karada teknenin alabileceği zararlara karşı güvence sağlar.
Tekne ve yatının karşılaşabileceği olası riskler, uluslararası geçerliliğe sahip Enstitü Klozları ve tekne sigortası genel şartları dahilinde teminat altındadır. Tekne sigortası ile tekneni oluşturan teçhizatlardan karinaya ve gövdeye kadar tüm bölümler poliçe kapsamındadır.
Tekne/yat sigortası genel şartlarına göre sigortanın teminatları şu şekilde:
Tekne ile aynı ismi taşıyan servis botları da poliçe kapsamında yer alır. Yani bu teminattan yararlanabilmen için servis botunda da mutlaka teknenin adının yazılmış olması gerekir.
Marina veya tersanedeki rutin bakımlar, poliçe kapsamındadır ancak teknende büyük bir tadilata gireceksen öncesinde sigorta şirketinden onay almalısın.
Örneğin, “Teknem ile Yunan adalarına gidiyorum acaba sigortam orada da geçerli mi?” diye merak ediyor olabilirsin. Tekne sigortası yalnızca teknenin seyredebileceği coğrafyalarda geçerliliğini korur. Poliçede geçen “Seyrüsefer Sahası”, sigortanın geçerli olduğu bölgeyi işaret eder. Bunun dışında kalan durumlarda, mutlaka sigorta şirketinden onay almalısın.
Tekne sigortasında tekneyi oluşturan bütün teçhizat ve donanımlar teknenin bir parçası olarak görülür bu nedenle sigortan İlgili Enstitü Yat Sigortası klozunda belirlenen rizikolara karşı teminat sağlar. Ancak bu rizikolardan biri gerçekleşmeden de cihazında arıza meydana gelebilir böyle bir durumda sözleşmede aksi bir ifade yoksa arıza teminat kapsamında yer almaz.
Evet, tekne sigortası poliçen yakıt alımı sırasında tekneye gelebilecek hasarları karşılar.
Sigorta şirketi, tekneni kiraya verilme amacını ve gemiyi kiralayan kişinin kaptan olup olmadığını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapar. Eğer sigorta şirketin teknenin kiraya verilmesinde olası bir risk görmezse poliçe kapsamında güvence sağlamaya devam eder.
Eğer sigorta kapsamında üçüncü şahıslara karşı sorumluluk teminatı varsa, poliçede belirtilen limitler dahilinde misafirlerin maddi ve bedeni hasarları güvence altındadır.
Çevre kirliliği tekne sigortasının ana teminatlarından değildir fakat dilersen sigorta şirketin ile görüştükten sonra ek prim ödeyerek çevre kirliliğini poliçe kapsamına alabilirsin.
Ekstra prim ödeyerek tekne/yat sigortanın teminatlarını genişletebilirsin. Tekne/yat sigortası ek teminatlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Bağlama limanı Türkiye’de yer alan bütün tekne ve yat sahipleri tekne sigortası yaptırabilir ancak yat - tekne sigortası yaptırmadan önce tekne sahiplerinin Amatör Denizci Belgesi alması gerekir. Tekne ehliyeti ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Tekneler hem karada hem de denizde korsanlık, deprem, yangın, infilak, kötü niyetli hareketler, kazanların patlaması, gemi ya da botların çalınması gibi pek çok risk ile karşı karşıya kalabilirsin. İşte bu nedenle olası riskler karşısında tekneni güvence altına almak için yat/tekne sigortası yaptırmalısın.
Tekne sigortası yaptırmak zorunlu değildir yani isteğe bağlıdır. Dolayısıyla tekne sigortan yoksa herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmazsın. Fakat bu tekne-yat sigortası yaptırmadığın takdirde teknen birçok riske karşı korumasız kalacaktır.
Yat – tekne sigortası ücretleri oldukça değişkendir. Çünkü tekne/yat sigortası fiyat hesaplamasında teknenin türü, boyutu, yaşı, modeli, bağlama yeri, sürati, kullanım amacı gibi birçok farklı değişken etkilidir. Ayrıca dilersen ana teminatlar dışında ek teminatlarla da tekne sigortası kapsamını genişletebilirsin. Kısaca açıklama gerekirse;
Yat/Tekne sigorta poliçesinin süresi genel olarak bir yıldır. Örneğin, 1 Ocak 2022 tarinde başlattığın sigorta 1 Ocak 2022 tarihinde 12.00’da sona erer. Bu nedenle sigorta bitmeden önce sigorta şirketin ile iletişime geçmeli ve poliçeni yeniletmek istediğini belirtmelisin.
Satış sözleşmeni sonlandırmak istediğini sigorta şirketine ibraz ettiğin takdirde tekne sigortanı iptal edebilirsin.