Trafik Sigortası Yenileme Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir.
İşletmelerde kullanılan makineler, her gün pek çok risk ile karşı karşıya kalır, bu risklerin herhangi birinin gerçekleşmesi ise hem işlerin durmasına hem de üretimin aksamasına neden olarak büyük maddi kayıplara yol açar. Oysa makine kırılması sigortası yaptırarak oluşabilecek tüm bu risklere ilişkin kayıplara karşı kendini koruyabilir ve işlerin devamlılığını da garanti altına alabilirsin.
Gel, “Makine kırılması sigortası genel şartları nelerdir? Makine kırılması sigortası neden yapılır? birlikte inceleyelim.
Makine kırılması sigortası; çalışır halde veya temizlik, revizyon ve değişim gibi işlemler esnasında makine ve tesisatta ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen hasarları karşılamayı hedefleyen bir mühendislik sigortası çeşididir. Mühendislik sigortası türlerinden biri olan inşaat sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Bu noktada “Makine kırılması sigortası neden yapılır?” sorusuna yanıt vermek gerekir. Makine kırılması sigortası, makinelerin kullanılamaz hale gelmesi veya arızalanması sonucu işlerin kesintiye uğramasını önlemek amacıyla yapılır ve maddi kayıpları garanti altına alarak hasarın gerektirdiği tamirat ve ikame masraflarını temin eder. Makine kırılması sigortası teklifi alabilmek için yangın, mühendislik ve oto dışı kaza branşlarında üretime sahip olmak yeterlidir.
"Az Bilinen Sigorta Türleri" hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Makine kırılması sigortasında test aşamasını geçmiş ve çalışır durumda olan makine ve tesisatlar ile bunlara bağlı finansal kayıplar poliçe kapsamında değerlendirilir.
Makine kırılması sigortası genel şartları doğrultusunda poliçe kapsamına alınan ana teminatları şu şekilde sıralayabiliriz.
Mühendislik sigortası türlerinden biri olan montaj sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Makine kırılması sigortası genel şartları göz önünde bulundurularak poliçe kapsamı dışında tutulan durumları şu şekilde sıralayabiliriz.
Makine kırılması sigortasında makine ve tesisatın sigorta bedeli, yeni ikame bedeline eşit olacak şekilde belirlenir. Yani henüz kullanılmamış olan aynı cihazın veya fonksiyonları bakımından benzer olan muadil bir cihazın bedeline işaret edilir. Eğer hasar anında makinenin değeri, yeni ikame değerinden fazla olursa aradaki farkı senin üstlenmen gerekir.
Makine kırılması sigortası sigorta primi, kısmı bir hasar olduğunda makinenin performansında düşüş olmaması ve makineye yeni parça takılacağı için kullanılmamış (yeni) parça üzerinden hesap edilir. Ayrıca gümrük, vergi, harç ve nakliye masrafları da bedel tespitinde dikkate alınan unsurlardır. Sigortalı ürün tam ziyaya uğrar ve çalışamaz durumuna gelirse ilgili hasarlar çok pahalıya mal olabilir bu durumda hasar ödemesi, makinenin piyasa rayiç bedeli üzerinden hesaplanır. Sigorta bedelinin güncelliğini korumak ve eksik sigorta riskinin ortadan kaldırılabilmesi için poliçenin enflasyona endeksli ya da döviz bazında yapılması avantajlı olacaktır.
Makine kırılması sigortası ile hareketli iş makinelerinde 7 yaşına kadar sabit makinelerde ise 10 yaşına kadar olan makineler teminat altına alınır.