Eksper Nedir Ne iş Yapar? Nasıl Eksper Olunur?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

sigorta eksperi

Yönetmelik ve kanunlara dayandırılarak herhangi bir konuda uzmanlığına başvurulan tarafsız ve bağımsız kişilere eksper adı verilir. Peki, sigorta eksperi nedir, ne iş yapar? Sigorta eksperi nasıl olunur? Tüm bu sorularının cevaplarını detayları ile senin için bir araya getirdik.

Sigorta Eksperi Nedir?

Sigorta eksperi, sigorta şirketlerinin bilirkişi sıfatı ile uzmanlığına başvurarak değerlendirme raporu talep ettiği, hasarın maliyetini tespit eden kişilere verilen unvandır. Daha kapsamlı bir tanımlama yapılması gerekirse sigorta eksperi; taraflar arasında yargı yoluna gitmiş veya sigorta anlaşmazlıkların çözümünde büyük bir rolü bulunan, herhangi bir şeyin değerini belirlemek veya kaza ya da farklı bir nedenden dolayı oluşan hasarı maliyetini tespit etmek için görevlendirilen bilirkişilere verilen addır. Eksperler sigortanın farklı branşlarında uzmanlaşırlar. Örneğin, bir oto eksperi kaza sonrası araçta oluşan hasarları incelerken konut eksperleri, deprem nedeniyle zarar göre daireler için ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesinde görev alırlar. 

Sigorta eksperlerinin değer tespit çalışmaları

  • Antika eşya ile objelerin kıymet tespitini
  • Gayrimenkul ekspertizini
  • Mücevher ve benzer eşyaların ekspertizini
  • Resim ve heykel gibi objelerin değer tespitini kapsar. 

Ekspertiz Nedir?

Eksper ve ekspertiz birbirine sıklıkla karıştırılan kavramlardır. Ekspertiz, eksper tarafından yapılan işlemler sonucunda ortaya çıkarılan rapora verilen addır. Ekspertiz raporu ise gayrimenkullerin ve sigortaya tabi olan araçların maddi değerinin tespit eden ve bu varlıkları kapsamlı bir şekilde analiz eden rapordur. 

Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Ekspertiz nasıl yapılır sorusunun otomotiv ve gayrimenkul alanlarında farklı cevapları vardır. Motorlu taşıtın ekspertiz raporu belirlenirken aracın tüm teknik detayları incelenir ve her bir parçanın durumuna bakılır. Ayrıca aracın kullanım süresi ve kullanım sürecinde ne kadar yıprandığı göz önünde bulundurulur. Gayrimenkul ekspertizi işleminde ise eksper, ekspertiz şirketinin verdiği tapu bilgilerini ile tapu dairesine ve belediyeye giderek konutla alakalı tüm detayları kayıt altına alır. 

Oto Ekspertiz Ne Demek?

Oto ekspertiz, ikinci el araç alımında, kasko ve trafik sigortası gibi araç sigortalarında aracın değerinin belirlendikten sonra raporlanması anlamında kullanılır. Sigorta eksperleri arasında en fazla iş payına sahip olan oto ekspertizliğinde eksperler, kaza veya farklı bir nedenden dolayı meydana gelmiş hasarın nedeninden, hasarın ortaya çıkardığı maliyete kadar geniş bir yelpazede tespit yapmakla görevlidirler. Yani eksperlerin otomobilleri detaylı olarak inceleyerek çıkardıkları sonuçlar ve görüş bildirimleri, oto ekspertiz olarak adlandırılır. Trafik sigortası nedir, neleri kapsar öğrenmek için yazımıza göz atabilirsin. 

Oto ekspertiz raporunda aracın kaza geçmişi, kaporta ve tamponun durumu, boya durumu, değişen ve eşdeğer parçalar gibi pek çok detay bulunur. Böylece alım-satım ve sigorta süreçleri daha şeffaf hale getirir. 

  • Söz konusu araç gerçekten de belirtilen özelliklerde midir?
  • Araç dış görünüşü itibari ile herhangi bir eksikliği veya kusura sahip midir?
  • Beyan edilenin dışında aracın harici bir arızası bulunmakta mıdır?
  • Aracın geçmişte yaşadığı bir kazası var mıdır?
  • Aracın herhangi bir parçası değişmiş midir?
  • Araç kaza yapmışsa toplam hasarının maddi boyutu ne kadardır?

Oto ekspertiz ile yukarıda gördüğün sorular dışında taraflar arasında anlaşmazlıklarda ortaya çıkan tartışmalarda birçok soruya yanıt verilmektedir. Bu nedenle sadece hasar sonrasındaki anlaşmazlıklarda değil, ikinci el araç alımlarında da araç için verilen beyanların doğruluğu ve aracın gerçek değerinin ortaya çıkması için oto ekspertiz merkezlerinden rapor alınması gerekli bir durumdur. 

Gayrimenkul Ekspertizi Ne Demek?

Gayrimenkul ekspertiz, konut satın alımında veya sigorta ile güvence altına alınacak olan evin değerinin belirlenmesi anlamına gelir. Gayrimenkul ekspertiz işlemi evin yaşı, iskan durumu, metrekaresi, tapu kayıtları, piyasa değeri, haciz ve ipotek bilgileri gibi birçok detay yer alır.  Gayrimenkul eksperleri bu analiz sonucunda ilgili yapının bağlı olduğu belediye ile temasa geçmek durumunda kalır. 

Ekspertiz Raporu Nedir?

Sigortacılık işlemlerine tabi olan ürünlerin değerlerinin belirlenmesi ve hasar tespitinin yapılması için başvurulan rapor, ekspertiz raporu olarak adlandırılır. Ekspertiz raporu, hasar gören araç ya da konutların hasarının ve değer kaybının belirlenmesini sağlar. Sigorta şirketleri tarafından referans olarak da kullanılan ekspertiz raporu hukuki bir evrak statüsündedir.

Eksper Ne İş Yapar?

Farklı branşlarda görev alan sigorta eksperlerinin görevleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir. 

  • Sigorta eksperi, maddi olarak korunmak istenen menkul ve gayrimenkullerin değerini tespit eder ve bu risk gerçekleştiğinde de hasar miktarını hesaplar ve sigortalıya ödenecek tazminatı belirler. 
  • Hasarın veya kayıp durumunun nedenini tespit eder.
  • Hasarın oluşumu ile ilgili olumlu-olumsuz kanaat belirtir. 
  • Sözleşmeye bağlı olarak gözetim faaliyetinde bulunur ve hasarın sözleşmeye uygunluğunu inceler
  • Uzmanlık alanına göre ilgili risk durumlarında görev alır ve konu hakkında detaylı inceleme yapar. 

Sigorta Eksperi Nasıl Olunur?

Hazine Müsteşarlığı’nın açtığı 3 ay süren eksperlik kursuna katılan ve bu kursu başarı ile tamamlayan kişiler, başvurdukları branşta sigorta eksperi sertifikası alarak “sigorta eksperi” unvanı alırlar. Sigorta eksperi olmak için aranan koşullar, sigorta şirketlerince değişebildiği gibi sigorta branşında ve diğer mesleklerde faaliyet gösteren eksperler arasında da değişebilir. Gel Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen sigorta eksperi olma şartlarına göz atalım.

  • Daha önce hiç iflas etmemiş veya konkordato ilan etmemiş olmak
  • Oto ekspertizliği için en az 2 yıllık MYO, diğer sigorta branşlarında eksperlik yapmak içinse en az 4 yıllık bir lisans programından.mezun olmak
  • Medeni haklarını kullanma ehliyetinin bulunması
  • Türkiye'de yerleşik olmak
  • İcra komitesi, araç hasarı, tarım ve doğal afet gibi alanlarda faaliyet gösteren kurslardan birini başarı ile tamamlamış olmak
  • Kursu başarı ile bitirdikten sonra 6 ay süren staj tamamlamış olmak

Eksperlik alanında çalışma yürütmek isteyenler için istenilen şart ve koşulların daha detaylı listesine Hazine Müsteşarlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan “Sigorta Eksperleri Yönetmeliği”nde bulabilirsin

Sigorta Eksperi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Eksper olmak için üniversitenin hangi bölümünde okuduğunun bir önemi yoktur. Ancak lisans mı yoksa ön lisans mı okuduğun sigorta eksperliği branşını etkileyebilir Oto eksperliği için en az 2 yıllık meslek yüksek okulunu tamamlamak yeterli iken diğer branşlarda ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olma şartı aranır. Sen de 2 yıllık meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinde veya üniversitelerin ilgili lisans programların eğitim alarak sigorta eksperi olabilirsin. 

Ekspertiz Ücretleri Ne Kadar?

Ekspertiz ücretleri de koşullarda olduğu gibi, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Belirlenen ücretler, her takvim yılı başında TÜİK’in açıkladığı üretici fiyat endeksinde yaşanan artış oranında arttırılmaktadır. Ancak belirtilen ücretler içerisinde, ekspertiz için yapılan ulaşım, konaklama ve diğer giderlerin olmadığı, bu giderlerin de toplam ücrete ilave edilebileceği unutulmamalıdır. Ekspertiz ücretleri ile ilgili araç cinsine göre açıklanan fiyatlandırma koşullarına Ekspertiz Ücret Tarifesine İlişkin Genelge“den bütün detaylarıyla ulaşabilirsin.

Araç Sigortalarını İhmal Etme!

Kasko sigortası ve trafik sigortası için Sigortam.net‘ten online olarak teklif alabileceğini biliyor muydun? İnternetten 2 dakika içerisinde araç sigortası satın alabilirsin. Nasıl mı? İlgili alanlara bilgilerini girerek, teklifleri karşılaştırabilir ve bütçene en uygun araç sigortasını tercih edebilirsin. Online teklif imkanının en büyük avantajı tek bir ekrandan sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırmalı olarak görebilmen olacaktır.

Sen de geç kalmadan kasko sigortası fiyatları ve trafik sigortası fiyatları hakkında bilgi alabilir, aracını güvence altına alabilirsin. Dilersen 444 24 00 Sigorta Destek Hattı’nı arayarak uzman sigorta danışmanlarımızdan da yardım alabilirsin.

Diğer Kavramlar

Daini Mürtehin

Matbu

Mücbir sebep

Poliçe

Rayiç bedel

Rücu hakkı

Sigorta brokeri

Sigorta primi

Sürprim

Zeyilname

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.