Sigorta Nedir, Ne İşe Yarar? Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Sigorta, can ve malımızı korumak için belli bir bütçe ayırdığın önemli bir gerekliliktir. İhtiyacınıza uygun birçok sigorta çeşidi vardır.
Sağlıkla ilgili problemlere, maddi kayıplara ve herhangi bir malı güvence altına almak için başvurabileceğin birçok farklı sigorta ürünü vardır. Aracını ve evini sigortalatabileceğin gibi sağlık ve hayat sigortaları ile de kendini olası risklere karşı güvence altına alabilirsin. Sağlık sigortası ile ilgili kavramlardan biri olan tenzili muafiyet hakkında bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Eğer sigorta türleri ile ilgili araştırma yapıyorsan “sürprim” kavramı ile karşılaşmış olabilirsin. Gel, “Sürprim uygulaması nedir? Sürprim nasıl hesaplanır?” birlikte inceleyelim.
Sürprim, kısaca “poliçeni zamanında yenilememen gibi farklı gerekçelerle prim bedeline uygulanan zam” olarak ifade edilebilir. Yani eğer poliçe yenileme döneminde poliçeyi yenilemezsen sigorta şirketi senden ekstra ücret talep eder ve gecikmeden dolayı yenilenen poliçende prim zamlı olarak uygulanır.
Eğer talep edersen sigorta şirketinin güvence altına almaktan kaçındığı riskleri de poliçe kapsamına alabilirsin. Normal primin üzerine talep edilen bu ek prim de sürprim olarak adlandırılır. Sigorta poliçesi hakkında merak ettiklerini de poliçe nedir yazımızdan öğrenebilirsin.
Genelde zorunlu sigorta türlerinde karşımıza çıkan sürprim uygulaması, mevcut sigorta poliçeni yenilemediğin durumda devreye girer. Bazı sigorta türlerinde azami sürprim, devlet tarafından belirlenirken bazılarında ise sigorta şirketleri ve sunulan paketler etkili olur. Bu nedenle poliçe yaptırırken sürprim oranına da dikkat etmek gerekir.
Bir başka uygulamada ise poliçende kapsam dışı teminatlar karşılığında talep edilen bedeller, sürprim olarak karşına çıkar. Yani standart poliçede sigorta kapsamında bulunmayan teminatlar, sözleşmeye eklenirse yeniden prim hesaplaması yapılarak sürprim belirlenir.
Özellikle şu sigorta ürünlerinde sürprim uygulanır:
Sürprim oranı; sigortanın türüne, poliçedeki teminatlara ve sigorta yaptırmak isteyen kişinin isteklerine bağlı olarak değişir. Bazı sigorta türlerinin azami sürprim oranı devlet tarafından belirlenirken bazı sigorta türlerinde ise bu oran, sigorta şirketi tarafından belirlenir. Bu nedenle sigorta yaptırmadan önce sigorta şirketlerinin sürprim oranlarının ne kadar olduğunu öğrenerek karşılaştırma yapabilirsin.
Zorunlu trafik sigortasında sürprim oranı, her ay için en fazla %5, toplamda ise en fazla %50 olarak uygulanır. Süresi dolan trafik sigortası poliçeni zamanında yenilemezsen gecikme nedeniyle sigorta şirketin zamlı prim talep edebilir.
Hayat sigortası sürprim oranı, uzmanlık gerektiren bir konudur. Bu konuda hem tıp hem de sigortacılık alanlarında yetkin olan kişiler, istatistiki verilerle sürprim oranını belirlemektedir.
Sağlık sigortalarında sürprim oranı, sigortalının hastalık geçmişi ve bu hastalıklar üzerinde yapılan istatistiki araştırmalar sonucunda belirlenir.
DASK yaptırılması zorunlu olan ve poliçesi her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta türüdür. Binanın inşaat tarihi ve kat sayısına göre indirim ve sürprim oranları belirlenir.
Kasko sigortalarında sürprim oranı, hasar geçmişine göre belirlenir yani sürprim oranı, poliçe süresince kaza yapıp yapmamana göre artar veya azalır. Sigorta şirketleri risk analiz yöntemlerini kullanarak kasko sürprim oranını belirler.
Her sigorta türünde sürprim hesaplaması için kullanılan farklı yöntemler vardır.
Diğer Kavramlar