Ramazan ayının ilk haftası geride kaldı. Bayrama üç hafta kala, bayram ziyaretleriniz için gidiş-dönüş güzergahınızı planlayarak yol masraflarından ve zamandan tasarruf edin, işinizi son dakikaya bırakarak telaş yaşamayın.
Bayram trafiği konusunda en şanssız il hiç şüphesiz İstanbul. Zaten yıl içerisinde trafik sorunu hiç bitmeyen İstanbul için bayram gidiş-dönüşlerinde trafik tam anlamıyla felç oluyor. Trafiğe yakalanmamak adına bayram tatilini erken bitirenler, trafiğe takılıp evine gece geç saatlerde dönenler, saatlerini trafikte harcayanlar bu durumdan oldukça muzdarip. Bu sebeple gidiş-dönüş günleri, hangi yolların kullanılacağı, ulaşımın hangi araçla sağlanacağı önceden belirlenmeli, mümkünse trafik sorununu azaltacak alternatif yollara yönelmeli.
En Hızlı Yol Uçak
Havayolu elbette uzak mesafeler için en kolay çözüm. Bayramdan birkaç hafta önce rezervasyon yaptırdığınız takdirde uçak biletini makul bir fiyata almanız mümkün.
Özellikle uzun mesafe yolculukları için karayolu seyahatinde kaybedilecek vakit, araç sürmenin vereceği yorgunluk ve harcanacak yakıt düşünüldüğünde 2-3 kişilik gruplar için uçak daha ekonomik bir yol olacaktır. Erken rezervasyon avantajı ile kişi başı gidiş dönüş biletini 150 TL civarında bulabilirsiniz. İstanbul’dan Antalya, Adana, Kayseri, Trabzon gibi uzak mesafelere gidecekler için uçak, otobüsten az bir miktar pahalı olsa dahi kazandıracağı zaman düşünüldüğünde en iyi çözüm olarak öne çıkıyor. Daha kalabalık gruplar içinse havayolunu tercih etmek yol masraflarını arttırabilir. Bu yüzden daha kalabalık gruplar için konforu ikinci plana atıp zaman ve fiyat öncelikli tercihler yapmak gerekli.
Deniz Otobüsü ile Trafikten Kaçın
Bayram trafiğinden kaçmanın bir diğer yolu da deniz otobüsü. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan tabloya bakıldığında bu yaz da İzmit-İstanbul arasını 6 saatte kat etmek hayal değil gerçek olacak. Hızlı tren ve İzmit Körfezi Köprüsü projeleri tamamlanana dek İzmit Körfezi bayram rotasının en zorlu kulvarı olmaya devam edecek. Topçular-Eskihisar feribotunu kullanarak zaman kazanmaya çalışsanız da feribot sırası gerçeği bu planı bozabilir. Bu yüzden eğer yolculuğunuzda bebek, küçük çocuk, hasta veya yaşlılar yer almayacaksa konforunuzdan biraz taviz verip aracınızı otoparkta bırakmanız sizin için en verimli çözüm.
İstanbul’da Kabataş, Yenikapı, Pendik, Bostancı gibi noktalardan Bandırma, Mudanya, Yalova gibi noktalara deniz otobüsü ile ulaşmanız mümkün. Bu hatlarda çalışan iki deniz otobüsü firması bulunuyor. Kabataş-Mudanya için 18 TL, Bostancı-Bandırma için 19 TL’ye bayramın ilk gününe bilet bulabilirsiniz. Bandırma ve Mudanya kalkışlı otobüslerle İzmir, Manisa, Eskişehir gibi şehirlere ulaşmak mümkün. Her ne kadar aktarmalı seyahatler pek tercih edilmese de, bayramda meydana gelecek trafik sıkışıklığının size kaybettireceği zamanı düşündüğünüzde otobüs ve otomobil yolculuklarının da beklendiği kadar rahat geçmeyeceği görülebilir. Özellikle İstanbul kalkışlı otobüslerin yol üzeri duraklara ve varış noktalarına saatlerce gecikmeleri bayram için alışıldık bir tablo. Bu sebeple eğer deniz otobüsü aktarması kullanacaksanız otobüs biletinizi Bandırma, Mudanya, Yalova kalkışlı seferlere almanız sizi beklemekten kurtaracaktır.
Otomobil Sürücüleri için Bayram Trafiği
Eğer alternatif yollar kullanmayacaksanız bayram trafiği ile tanışmanız kaçınılmaz. Bu durumda sadece yola çıkacağınız gün ve saat konusunda inisiyatif kullanarak bayram trafiğinden en az nasıl etkileneceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bayram tatilinizi erken bitirip yola çıkmak en sık başvurulan çözüm. Eğer imkanınız varsa, özellikle uzun yol için kendinize dinlenme fırsatı yaratmak adına bir gün izin kullanmanız da işe yarayabilir. Aksi takdirde dönüş yolculuğunu tatilin son gününe bırakan pek çok sürücü ile birlikte tıkanmış trafikte saatlerinizi kaybetmeniz olası.
Görüleceği üzere karayolunu tercih eden araç sahipleri için trafikten kaçış pek mümkün değil. Ancak gün ve saat seçimi ile trafik yoğunluğunun görece daha az olduğu saatleri yakalayabilirsiniz.
Bayram’da Trafik Kazaları
Bayram dönüşlerindeki trafik yoğunluğunun ve yollardaki hareketliliğin ortaya çıkardığı en büyük sorun maalesef trafik kazaları. Trafik kazaları sebebiyle meydana gelen can kayıpları ve yaralanmaların sayısı her yıl artıyor. Bu yüzden bayramda araç sürecekseniz mutlaka dinlenmiş olmanız gerekli. Uzun yola çıkacaksanız ve yeterince dinlenmemişseniz, kendinizi ve beraberinizdekileri tehlikeye atmamak adına alternatif yollardan birini kullanın. Unutmayın; yalnızca geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı dönüşü 1700’ün üzerinde yaralanmalı trafik kazası gerçekleşti, bu kazalarda 4 bin kişi yaralandı, 74 kişi hayatını kaybetti. Bu yüzden bayram yolculuğunuz için en güvenli yolu tercih edin.
Aracınızla yola çıkacaksanız,
kasko sigortası yaptırmayı unutmayın. Meydana gelebilecek herhangi bir hasarda büyük bir maddi zarara uğramaktansa
sigorta güvencesi ile hem aracınızı hem bütçenizi koruyun.